Kræftpatienter kan få testet ny medicin på egen krop

Aalborg Universitetshospital er med i verdens første nationale samarbejde mellem offentlige hospitaler, universiteter og lægemiddelindustrien. Samarbejdet skal tilbyde ny medicin til kræftpatienter, der ikke har gavn af normal behandling.

Kan man både forsøge at hjælpe hidtil uhelbredelige kræftpatienter og mennesker med kroniske hudsygdomme og samtidig gøre Danmark til det foretrukne land for tidlige forsøg med forsøgspersoner?

Ja, mener en række offentlige hospitaler, inklusiv Aalborg Universitetshospital, universiteter og lægemiddelindustrien. De laver nu sammen et nationalt partnerskab, NEXT, der over fem år skal teste ny medicin, som endnu ikke er på markedet, på patienter med sygdomme som f.eks. kræft.

Eksperimentel behandling giver patienter en ekstra chance
De patienter, som deltager i de kliniske forsøg, får adgang til den nyeste eksperimentelle medicin.

- Eksperimentel behandling gives til den gruppe patienter, hvor der reelt ikke er noget alternativ og man ikke kan tilbyde anden behandling. De patienter får gennem forsøgene en ekstra chance for at blive behandlet. Det gælder også nordjyske patienter, som ellers ville komme til at vente længe på nye behandlingsformer, fortæller Martin Bøgsted, der er professor i klinisk bioinformatik og statistik ved Hæmatologisk Afdeling.

Martin Bøgsted og Aalborg Universitetshospitals bidrag til partnerskabet bliver bl.a. at lede etableringen af et nationalt netværk, hvis opgave bliver at oprette en fælles it-platform, som ud fra patienters individuelle genmønstre, hurtigt kan vurdere deres respons på forskellige stoffer. Endvidere er det opgaven at opsamle behandlingsinformationen, som senere kan udnyttes til gavn for fremtidige kræftpatienter.

- På den måde kan man tilbyde patienterne en mere individuel og målrettet behandling, fordi man ud fra vedkommendes tumor kan vurdere, hvilken behandling der vil passe bedst til netop denne patient, supplerer Karen Dybkær, professor i molekylær hæmatologi ved Hæmatologisk Afdeling.

Aalborg Universitetshospital får adgang til den fremmeste viden
Ud over patienternes muligheder for at prøve nye behandlingsformer ser de to professorer store fordele for Aalborg Universitetshospital ved at deltage i det omfattende partnerskab:

- Ved at deltage i partnerskabet er vi med til at udvikle metoderne til individuel behandling og vi vil rent fagligt være helt i front på nationalt plan, fortæller Martin Bøgsted, og fortsætter:

- Gennem tværfagligt og geografisk samarbejde vil vi kunne kombinere forskellige spidskompetencer i en grad, som vi ikke tidligere har oplevet og dermed komme hurtigere frem til nye behandlingsformer til gavn for nordjyske patienter.

Danmark skal være foretrukket land for kliniske forsøg
I det nationale partnerskab ligger et stort arbejde i at skabe de bedst mulige rammer for tidlig klinisk forskning, der gør, at lægemiddelindustrien fremover vil kigge på Danmark, når de skal udføre forsøg, der ellers ville blive lagt andre steder i verden.

- Den danske lægemiddelindustri har store forventninger til, at NEXT kan bringe nye og bedre løsninger hurtigere frem til patienterne. Danmark er bagud i den globale konkurrence om tidlige kliniske forsøg, og vi har brug for et tæt samarbejde med hospitaler og landets førende eksperter. Partnerskabet skal give Danmark en stærk international position inden for tidlig klinisk afprøvning af nye lægemidler og skabe et forskningsmiljø i verdensklasse. NEXT estimeres at kunne tre- til firedoble omsætningen af tidlig klinisk forskning herhjemme, siger Thomas Kongstad Petersen, formand for NEXT styregruppen og Executive Director, Skin Research, LEO Pharma.

Fakta

  • Der er 10 kerneparter i NEXT: LEO Pharma A/S, Københavns Universitet, Odense Universitetshospital, Aarhus Universitet/Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital, Region Hovedstaden, Roche A/S, Novartis Healthcare A/S, MSD Danmark ApS, Novo Nordisk A/S, Bioneer A/S
  • I første omgang sætter NEXT en række tidlige kliniske forsøg i gang på de involverede hospitaler omkring kræft og hudsygdomme. I tidlige kliniske forsøg testes nye lægemidler for første gang i mennesker i håb om at se en mulig effekt. Men tanken bag NEXT er at udvide til andre sygdomme.
  • Projektet har et budget på 124 millioner kroner, hvoraf Innovationsfonden investerer 50 millioner kroner.
  • Alle forsøgspersoner i et klinisk forsøg er frivillige, og man kan til enhver tid trække sit samtykke tilbage


Opdateret