Forskningsprojekt skal forebygge medicineringsfejl

Et nyt forskningsprojekt sætter fokus på medicineringsfejl på plejehjem og i hjemmeplejen.

Med en bevilling på 1.983.222 kr. fra VELUX FONDEN står professor ved Klinisk Farmakologisk Enhed og Klinisk Institut ved Aalborg Universitet, Anne Estrup Olesen i spidsen for forskningsprojektet, der gennemføres i et samarbejde med forskningsgrupperne ”Center for Almen Medicin” og ”Dansk Center for Klinisk Sundhedstjenesteforskning” samt, UCN, almen praksis og Aalborg Kommune. 

Projektet sætter fokus på, hvordan alvorlige fejl i brugen af medicin hos ældre patienter kan minimeres. 

- Medicineringsfejl er den hyppigst rapporterede form for utilsigtede hændelser i sundhedsvæsenet, og ældre, der modtager pleje fra kommunen, er i særlig risiko, fortæller Anne Estrup Olesen.

Projektet, der har titlen "Medicineringsfejl på plejehjem og i hjemmeplejen, kan vi gøre det bedre?" gennemføres som et ph.d.-studie, der skal udvikle og afprøve en intervention, som kan forbedre patientsikkerhedskulturen i den medicinske behandling af svage ældre. Derudover skal studiet undersøge, om interventionen har en klinisk og sundhedsøkonomisk effekt. 

Der indsamles data før, under og efter interventionen fra interviews, spørgeskemaer, og registre. Interventionen udvikles af et tværsektorielt og tværfagligt panel, der består af personale, borgere, pårørende, og praktiserende læger, og dermed har projektet en høj grad af brugerinvolvering.
Anne Estrup Olesen håber, at projektets interventioner vil kunne udbredes og bidrage til, at antallet af medicineringsfejl nedbringes:

- Studier har vist, at der er en sammenhæng mellem patientsikkerhedskulturen blandt personalet og den faktiske patientsikkerhed, siger hun.

Hun fortæller, at de eksisterende studier af patientsikkerhedskultur dog er begrænsede af, at der primært er tale om udenlandske observationsstudier uden kontrolgrupper. Det skal det nye studie råde bod på ved at designe og afprøve nye tværfaglige og tværsektorielle interventioner i randomiserede forsøg.

Led i styrket forskningsindsats

Forskningsprojektet er resultatet af den oprustning af forskningen ved Klinisk Farmakologisk Enhed, som begyndte med ansættelsen af ledende overlæge Birgitte Klindt Poulsen i 2018, og siden oprettelsen af Anne Estrup Olesens professorat fra januar i år.

- Hensigtsmæssig brug af lægemidler er bl.a. afgørende for patientsikkerheden og er noget, der optager os meget. I den forbindelse har det været vigtigt for os at etablere forskning, der kan kaste lys over, hvordan man forebygger medicineringsfejl hos svage ældre, forklarer Birgitte Klindt Poulsen og fortsætter:

- Ved Klinisk Farmakologisk Enhed sætter vi særlig stor pris på den samarbejdsvillighed, vi har mødt fra alle aktører i forhold til planlægning af projektet. Vi oplever begge, at godt samarbejde på tværs af afdelinger, institutioner og sektorer er en særlig styrke her i Regionen – og i det nye forskningsprojekt er det altafgørende. Det har nu udmøntet sig i den første forskningsbevilling, og vi glæder os rigtig meget til at komme i gang efter sommerferien.

Størstedelen af bevillingen fra VELUX FONDEN skal gå til at aflønne en ph.d.-studerende.

Opdateret