12,5 mio. kr. til forskning i øjensygdommen AMD

Aalborg Universitetshospital er med i et storstilet forskningsprojekt, der skal sikre ny og effektiv forebyggelse og behandling af patienter med øjensygdommen AMD - også kaldet alderspletter på nethinden.

Professor i øjensygdomme ved Aalborg UH, Henrik Vorum, er med i en ny national forskergruppe, der har modtaget 12,5 mio. kr. fra VELUX FONDEN til øjenforskning – særligt inden for nye behandlinger af øjensygdommen AMD (Aldersbetinget Makula Degeneration) – også kendt som alderspletter på nethinden eller øjenforkalkning.

– AMD er den hyppigste årsag til nedsat syn hos mennesker over 50-60 år. Vi skal i forskergruppen arbejde på at forhindre udviklingen af sygdommen, så normalsynet bevares. Det vil øge livskvaliteten hos rigtig mange mennesker, som ellers ville have svært ved at læse og se tv, køre bil og genkende ansigter. Er man rigtig uheldig kan man endda miste synet, fortæller Henrik Vorum.

Mellem 30 og 40 procent af alle danskere får med alderen konstateret AMD. I Danmark lever ca. 50.000 mennesker med sygdommen, og det tal forventes at stige til ca. 100.000 mennesker i 2040.

Immunsystemet under lup

Forskerne har gennem de seneste 10 år belyst, at forandringer i det aldrende immunsystem kan påvirke udvikling af AMD. Disse forandringer kan spores i blodet, og forskergruppen skal derfor på tværs af specialer undersøge både forandringer i øjet og i blodet og koble dem med sygdomsforløbet hos patienterne.

– Vi skal undersøge patienter med forskellige stadier af sygdommen samt hvordan de forskellige behandlinger virker, og så sammenholde disse med forandringer i blodet for at se, hvilke ændringer i immunforsvaret, der kan hjælpe positivt på sygdommen hos den enkelte patient. Herefter vil vi se, om vi kan tilpasse behandlinger, så de virker bedre på patienten, siger Henrik Vorum og fortsætter:

– Vi forventer at komme endnu tættere på at afdække, hvilke forandringer i immunsystemet der kan forudsige udvikling af AMD, og hvilken effekt forskellige behandlinger har. Det, håber vi, kan føre til bedre forebyggelse og behandling af den enkelte patient, via stoffer der påvirker immunsystemet.

Bevillingen fra VELUX FONDEN er den næststørste bevilling fra fonden nogensinde til øjenforskning.

– Forskningsprojektet samler anerkendte forskningsmiljøer og kompetencer på tværs af universiteter i en fælles indsats for at forebygge og behandle AMD. Et stærkt bidrag til et dansk øjenforskningsmiljø på internationalt niveau, siger Lise Bonnevie, programchef for øjenforskning i VELUX FONDEN.

Forskergruppen består af:

• Henrik Vorum, Øjenafdelingen, Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet
• Mogens Holst Nissen, Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet
• Bent Honoré, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet og adj. professor ved Aalborg Universitet
• Torben Lykke Sørensen, Øjenafdelingen, Sjællands Universitetshospital (projektleder)

Kontakt

Henrik Vorum, klinisk professor, Øjenafdelingen
Telefon: 23 38 22 59 / mail: henrik.vorum@rn.dk

Opdateret