Millioner til kvalitetssikring af hofte- og knæproteser

Aalborg Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital har fået 15 mio. af Højteknologifonden til sammen med Nordisk Røntgen Teknik at videreudvikle banebrydende teknologi, der kan spare patienter for en række kontrolbesøg. De første forsøg bliver lavet i Farsø til efteråret.

Med en særlig form for vinklede, dobbelte røntgenbilleder kan man få et meget nøjagtigt billede af, hvor langtidsholdbare indopererede proteser er – dermed bliver det muligt at holde særligt øje med patienterne i risikogruppen. 

»Hvis vi kan se, at protesen sidder, hvor den blev indsat, og ikke har rykket sig, kan vi med stor sandsynlighed sige, at de patienter behøver vi ikke bruge mere tid på. I stedet kan vi bruge vores krudt på den gruppe af patienter, hvor protesen har flyttet sig en smule. Dem kan vi så følge i et kontrolforløb og eventuelt genoperere, hvis det bliver nødvendigt,« siger overlæge Mogens Berg Laursen, Aalborg Universitetshospital. 

I det nye projekt er målet derfor at udvikle en billeddiagnostisk platform, som kan få stor betydning for, hvor lang tid kunstige hofter og knæ kan overleve. 

Teknologien skal gøres mere tilgængelig

Teknologien har hidtil kun været brugt i mindre målestok i forskningsøjemed, da den er ret tung at arbejde med, men hensigten med det nye projekt er netop at gøre den mere tilgængelig og anvendelig. Med andre ord: At videreudvikle hardware og software, så man kan bruge teknologien, hver eneste gang, der bliver indopereret et stykke metal hos en patient, og samtidig automatisere dele af processen. 

»Lige nu er teknologien meget tids- og ressourcekrævende. Jeg sidder selv og analyserer billederne for at identificere og måle implantaterne, Derfor vil vi gerne løfte teknologien ud af ”nørd”-rummet – for eksempel ved at automatisere overførslen af billeder og videreudvikle softwaren, så den selv kan genkende de forskellige proteser,« siger Mogens Berg Laursen. 

Samarbejde vil sætte Danmark på verdenskortet

Teknologiplatformen er baseret på ”radiostereometrisk analyse” (RSA), og indtil videre er det kun på Aalborg Universitetshospitals matrikel i Farsø, man råder over det avancerede apparatur. Derfor bliver det også her, man i efteråret starter op med de første forsøg i projektet. Senere vil Aarhus Universitetshospital også blive koblet på. 

Ud over Aalborg Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital er Aarhus Universitet og Nordisk Røntgen Teknik med til at løfte projektet – og forventningen til resultaterne er store: 

»Bevillingen fra Højteknologifonden vil få stor betydning for langtidsoverlevelsen af kunstige hofter og knæ og vil klart sætte Danmark på verdenskortet, da projektet giver mulighed for at følge vores patienter med langt større sikkerhed og præcision, end vi kan i dag. Samtidig vil det på sigt kunne medføre betydelige besparelser på sundhedsområdet og medvirke til at nedsætte antallet af alvorlige komplikationer efter indsættelse af kunstige led,« forudser professor Kjeld Søballe, Aarhus Universitetshospital. 

Projektet går i gang 1. oktober og har en løbetid på 3,5 år.

Opdateret