Man behøver ikke være Jane Fonda

”Man gør, hvad man kan” er mottoet i de medicinske afsnit på Aalborg Universitetshospital, der sammen med patienterne har øget fokus på motion og kost.

Bare én ekstra dag i sengen kan betyde en uges genoptræning, og en hel uges inaktivitet kan koste helt op til 20 % af muskelmassen.

Derfor er alle medicinske sengeafsnit på Aalborg Universitetshospital på nær ét gået i gang med et projekt, der har fokus på patienternes motion og kost.

Det betyder blandt andet, at der er etableret små træningshjørner, hvor patienter kan få sig rørt, og at der er ugentlig holdtræning, hvor afsnittets fysioterapeut sætter gang i simple øvelser med gang på stedet, bold, ballon og træningselastikker – alle kan være med, uanset om man har et veludrustet dropstativ eller et udvidet gangbesvær.

Og humøret er altid højt:

»Det er godt at få brugt andre muskler end dem, vi lige bruger normalt – selvom der er stor forskel på, hvad man kan. Man skal jo kun gå til smertegrænsen og ikke længere. Det er hyggeligt og sjovt at være sammen på den måde. Man bliver aldrig for gammel til at sidde i rundkreds – og så giver man den lige lidt ekstra, når de andre er der,« fortæller patient Orla Mogensbæk med et stort smil.

Efter strabadserne er det tid til et glas særligt proteinberiget ”supersaft”, som køkkenets forskningsenhed, ”Kulinarium”, har udviklet.

Al træning hjælper

Det er et team bestående af fysioterapeut Hanne Guldbæk fra Fysio- og Ergoterapi og udviklingskoordinator for ernæring Lotte Boa Skadhauge fra Medicinske Mave- og Tarmsygdomme, der er rejst rundt i afsnittene og hjulpet med at få fornyet fokus.

»Vi har haft en vifte af tilbud med inden for ernæring og motion, og så har det lokale ernæringsteam og fysioterapeut ud fra dem valgt, hvad der giver mest mening for dem,« siger Lotte Boa Skadhauge.

Træningen giver rigtig god mening – og det behøver ikke være ren ”Jane Fonda”, siger Hanne Guldbæk:

»For nogle er det træning nok at komme op at sidde, og vi skal naturligvis tilpasse til patienten – al træning hjælper.«

Ud over træningen er et særligt scoreskema på vej op på magnettavlerne på sengen. Her kan man sætte en streg, hver gang man f.eks. har været oppe at sidde, har gået til toilettet eller madvognen, trænet sine øvelser, gået en tur på gangen eller deltaget i holdtræning.

»Det motiverer! Vi taler meget med patienterne om, hvad der kunne være godt for dem. Nogle dage kan de to gange, andre gange fem. Man gør, hvad man kan,« siger sygeplejerske Sasha Balta fra Hæmatologisk Sengeafsnit 7V.

Opdateret