Patienter med tarmkræft tilbydes nu robotoperation

Aalborg Universitetshospital har taget en ny operationsrobot i brug. Det er patienter med kræft i endetarmen og visse dele af tyktarmen, der får gavn af den mere skånsomme og præcise operationsteknik.


Specialeansvarlig overlæge Frank Svendsen Jensen , til højre, styrer robotten under operationen. Robotten ses til venstre i billedet. Foto: Line Bloch-Klostergaard, Foto/AV.

Operationsrobotten er den nyeste udgave af ”da Vinci”-robotten – som Aalborg Universitetshospital som et af de første steder i landet tog i brug i 2008.

Til at begynde med vil der blive udført robotassisterede operationer 3 dage om ugen på egnede patienter med kræft i tyk- og endetarm.

Mere skånsom og præcis operationsteknik
- Vi regner med, at kunne operere 120 patienter i indeværende år med den form for kræft og har planer om at også patienter med andre kræftformer senere vil blive tilbudt operation med hjælp fra robotten, fortæller overlæge, robotansvarlig kirurg Frank Svendsen Jensen, Mave-tarmkirurgisk Afdeling.

- Vi håber at kunne høste fordelene ved robotkirurgi i form af skånsomme og mere præcise indgreb. De meget fine instrumenter med fleksibilitet som i et håndled og den tredimensionale billeddannelse og forstørrelse danner grundlaget for dette. Den avancerede teknik medfører mindre blodtab og mindre vævsskade. Det giver et lettere og kortere hospitalsophold. Og et efterforløb med færre eftervirkninger og senfølger, siger Frank Svendsen Jensen.

Kan komme flere patientgrupper til gavn
Den nye operationsrobot er installeret på hospitalets store operationsgang på Aalborg UH, Syd, hvor langt de fleste operationer på Aalborg UH foregår.

- Det er en stor begivenhed for os og vore patienter, at vi nu har fået en operationsrobot på Central OP. Dels er der mange patienter med mave-tarmkirurgiske sygdomme, der vil kunne opereres med robotten. Dels åbner det muligheden for, at andre lægelige specialer, som også laver operationer her, vil kunne koble sig på senere, siger ledende overlæge Inge Bernstein, Mave-tarmkirurgisk Afdeling.

Robotkirurgisk Center på tværs af specialer
Den nye operationsrobot er en del af Aalborg Universitetshospitals murstensløse robotkirurgiske center. Her samarbejder man på tværs af specialer på at styrke patientbehandling, forskning og uddannelse i forbindelse med robotkirurgi. Derved udnyttes den ekspertise, der allerede er på området i regionen, så endnu flere patienter kan få gavn af operationerne. Det tværfaglige samarbejde er med til at sikre den fortsatte udvikling og kvalitetssikring af robotteknologien.

Allerede nu er der planlagt og igangsat flere forskningsprojekter i centret i tæt samarbejde med Aalborg Universitet, og det er planen, at den nye operationsrobot på sigt kan indgå i nogle af disse og andre forskningsprojekter.

Den nye operationsrobot-stue bliver indviet fredag den 8. april 2016. 

Yderligere oplysninger
● Med ibrugtagningen af den nye robot, er der i alt 4 operationsrobotter på Aalborg Universitetshospital.

- 2 på Operationsgangen på Aalborg UH, Nord.
De benyttes til hhv. gynækologiske og urologiske patienter, til operation for bl.a. kræft i underlivet, prostatakræft, blærekræft og nyrekræft.
- 1 på Operationsgangen på Aalborg UH, Syd. Benyttes til operation for kræft i endetarmen og visse dele af tyktarmen.
- 1 til træningsbrug. Den benyttes til efteruddannelse af både danske og udenlandske kirurger.

● Den nye ”da Vinci”-robot har kostet ca. 15 mio. kr. Hovedparten af beløbet er doneret af Det Obelske Familiefond, resten er finansieret af hospitalet.

Opdateret