7 mio. kr. til hjerteforskning

Med en forskningsbevilling på 7 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden vil en forskergruppe, ledet af forskere ved Aalborg Universitetshospital, sammenligne behandlinger af nedsat blodforsyning af hjertet.

Bevillingen er givet til overlæge ved Kardiologisk Afdeling, Leif Thuesen, og i studiet vil han og en forskergruppe bestående af en række internationale samarbejdspartnere undersøge, hvordan en række metoder til forbedring af blodgennemstrømningen i kranspulsårerne påvirker livskvalitet og overlevelse på længere sigt.

I studiet testes henholdsvis koronar bypass (CABG) versus ballonudvidelse (PCI) hos patienter med læsion i forreste nedadgående gren af venstre koronararterie (LAD) samt medicinsk behandling versus PCI hos patienter med kronisk total okklusion (CTO) af en kranspulsåre.

- LAD-læsionen er blandt hjertelæger kendt som "enke-mageren", da den ofte fører til pludselig død. Selv om der er tegn på, at bypass-kirurgi kan forlænge livet hos patienter med LAD-læsioner, vælger man ofte PCI; ikke fordi det nødvendigvis er det rigtige at gøre, men fordi det er nemt og praktisk. I modsætning hertil tilbydes patienter med en CTO PCI; ikke fordi det er en evidensbaseret behandling, men fordi det er teknisk muligt, forklarer Leif Thuesen.

Begge randomiserede kliniske forsøg sammenligner behandlinger med meget forskellige behandlingsrelaterede ubehag; PCI kontra åben brystkirurgi ved LAD-stenose og medicinsk behandling versus en kompleks kateterintervention hos CTO-patienter. Alle behandlinger vil sandsynligvis forbedre livskvalitet på kort sigt, men der kan være forskellige langsigtede resultater forbundet med dem. I studiet vil forskerne derfor fokusere på undersøgelsens endepunkter - livskvalitet og langsigtet overlevelse.

Sideløbende med de randomiserede kliniske forsøg, planlægger forskergruppen at gennemføre sygeplejefaglige forskningsprojekter, der fokuserer på optimering af patientinformation, både i forbindelse med rekruttering af deltagere til studiet samt med patienternes valg af behandling.

Ifølge Leif Thuesen er det forskergruppens forventning, at undersøgelsernes resultater vil få betydning for fremtidige behandlingsvejledninger og patientbehandling.

Bevillingen fra Novo Nordisk Fonden løber frem til udgangen af 2022, og projektet, som ledes fra Aalborg Universitetshospital, gennemføres i regi af Nordic-Baltic PCI Study Group, der tæller en række betydningsfulde internationale hospitalsafdelinger.

Opdateret