Dropper ubehagelig vippetest

Som det første hjertecenter i Danmark skåner Aalborg Universitetshospital nu en del af sine patienter med besvimelser for en test, der skal fremprovokere besvimelse. En god snak om forebyggelse er nemlig oftest nok.

Hidtil er en del patienter med besvimelser blevet udsat for en relativt ubehagelig og tidskrævende ”vippeleje”-test, hvor man i op til 45 minutter bliver fastspændt til et sengeleje, der står opret i cirka 65 grader. 

»Testen kan være ret ubehagelig for patienterne – idet mange ender badet i sved og med en besvimelse. I langt de fleste tilfælde viser det sig, at årsagen til besvimelserne er godartet og blot skal behandles med en række gode råd til, hvordan man kan undgå gentagelser, siger sygeplejerske Anitta Rey. 

Derfor har hjerteafdelingen på Aalborg Universitetshospital nu droppet vippelejetesten for omtrent 2/3 af patienterne og i stedet oprettet et nyt ambulatorium, hvor de får en uddybende snak om deres sygehistorie og de gode råd om forebyggelse. 

»Det betyder, at vi skåner patienterne for en masse gener, men også at vi kan behandle langt flere, da en samtale tager 1 time, mens vippelejetesten tager 2 timer,« siger Anitta Rey. 

Teenagepiger besvimer oftere

Man anslår, at 12-15.000 mennesker besvimer hvert år. Det er dog langt fra alle, der kommer til undersøgelse på et hospital. Årsagen til besvimelse kan være mange ting – både godartede og mere alvorlige. 

De godartede besvimelser som kan afsløres med vippelejetesten kan for eksempel skyldes væskemangel, pludselig opstået smerte, synet af blod, pludseligt nedsat blodtilførsel til hjernen, kortvarigt blodtryksfald eller pulsfald, at stå stille i samme stilling for længe og følelsesmæssig påvirkning. Denne form for besvimelse ses oftest hos teenagere, primært piger. 

»Noget tyder på, at det nervesystem, der styrer blodtrykket og reguleringen af det, er mere aktivt hos lige netop den patientgruppe,« siger Anitta Rey. 

Indfører kontrolopfølgning

Et andet nyt tiltag er, at patienter fremover vil blive inviteret ind til en opfølgende samtale. 

»Vi indkalder dem igen efter seks måneder for at høre, hvordan det går, og om de har oplevet besvimelsestilfælde siden sidst,« siger Anitta Rey. 

Da ambulatoriet er ledet af sygeplejersker, sparer man oveni både en hel lægeressource og en sygeplejerske, der bliver frigjort til andre opgaver. 

Det er dog stadig en læge, der læser alle henvisninger og sammenholdt med allerede udførte tests i form af EKG, ultralydsscanning og to døgns hjerteovervågning (R-test) vurderer, hvilke patienter der herefter kan nøjes med en forebyggende samtale og hvilke der stadig skal igennem vippelejetesten. 

Fakta

Anslået 12-15.000 mennesker besvimer årligt i Danmark. 

Gode råd til at forebygge besvimelse: 

  • Drik rigelig væske 
  • Tilfør salt til maden 
  • Lær at spænde muskelgrupperne i kroppen 
  • Lær kroppens signaler at kende og reagér på dem 
  • Undgå situationer, der tidligere har udløst en besvimelse

Opdateret