Forskningsprojekt undersøger effekt af online træning og rehabilitering

En gruppe forskere på Aalborg UH vil undersøge effekten af såkaldt telerehabilitering for ældre hjertepatienter, der har fået indsat en stentklap.

Forskningsprojektet ledes af fysioterapeut, ph.d. Barbara C. Brocki fra Fysio- og Ergoterapiafdelingen og postdoc i Klinisk Sygepleje, Charlotte Brun Thorup fra Klinik Anæstesi, Børn, Kredsløb og Kvinder (ABK) og Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje og er støttet af Hjerteforeningen.

– Et godt rehabiliteringsforløb med fysisk træning er afgørende for, om ældre patienter, der får en stentklap, får det maksimale ud af operationen, så de kan vende tilbage til et godt liv. Når man skal have en stentklap, har man typisk ikke været fysisk aktiv i et stykke tid, og derfor kan det være svært at komme i gang med træningen efter operationen, fortæller hun. 

I et pilotforsøg skal otte patienter, der har fået en stentklap, rehabiliteres online i to uger.  Patienterne får træningsøvelser vist på en tablet, som de kan lave hjemme på stuegulvet. Undervejs får de målt daglige skridt og en skræddersyet hjemmeside skal give inspiration til træning og livsstilsændringer. Når de to uger er gået, skal deltagerne interviewes om deres oplevelser i forbindelse med projektet, og man kigger på de indsamlede data.  

Kan patienterne hitte ud af det?

Barbara C. Brocki fortæller, at erfaringer fra andre typer af hjertepatienter, hvor fysisk træning er en del af rehabiliteringen, viser at telerehabilitering er lige så effektiv som kommunal rehabilitering. Spørgsmålet er, om det også kan bruges på patienter, som har fået indopereret en stentklap.

– Det er ældre mennesker, som ikke alle er vant til at færdes i den virtuelle verden. Derfor bliver det interessant at se, om patienterne kan finde ud af at bruge hjemmesiden og videotræningen online, og om de kan bruge de værktøjer, vi stiller til rådighed, siger Barbara C. Brocki.  

Når pilotprojektet er afsluttet i slutningen af året, er det planen, at der sættes gang i et egentligt videnskabeligt forsøg, hvor telerehabilitering over 12 uger sammenlignes med vanlig kommunal rehabilitering.  

- Jeg håber, at vi med projektet kan vise, at ældre, som har fået indopereret en stentklap, oplever, at deres fysiske form bliver bedre, og at deres livskvalitet øges, når de deltager i rehabilitering via apps, internet og hjemmeside, fortæller Barbara C. Brocki.

Hun forventer, at det bliver lettere at få patienterne til at deltage i rehabiliteringen, når det foregår hjemme, og de løbende får feedback på deres træning og sundhedstilstand.

Projektet gennemføres i samarbejdet mellem Fysioterapi- og Ergoterapiafdelingen, Kardiologisk afdeling og Hjerte- Lungekirurgisk afdeling på Aalborg UH. 

Læs mere om projektet på Hjerteforeningens hjemmeside: 
https://hjerteforeningen.dk/2020/09/har-patienter-med-en-hjerte-stentklap-gavn-af-traening-og-rehabilitering-online/

 

Opdateret