Aalborg Universitetshospital i front med tilbud til patienter med bindevævssygdomme

Fremover bliver det lettere at være patient med bindevævssygdomme i Nordjylland. Som det første hospital i Danmark opretter Aalborg Universitetshospital et tværfagligt center, der skal sikre patienterne en mere sammenhængende behandling.

At være diagnosticeret med en bindevævssygdom betyder, at man som patient oftest er i behandling hos specialister fra mange forskellige hospitalsafdelinger.

- Det er komplicerede sygdomme, der typisk viser sig forskellige steder i kroppen. Derfor er patienterne ofte henvist til behandling på forskellige hospitalsafdelinger – somme tider flere steder i landet – med det resultat, at de forskellige behandlinger ikke altid koordineres indbyrdes, og at patienterne oplever fragmenterede forløb, forklarer overlæge ved Nyremedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, Jon Waarst Gregersen.

Sammen med overlæge ved Reumatologisk Afdeling, Salome Kristensen, har han derfor taget initiativ til at oprette "Center for SLE og vaskulitis". Fra 1. september bliver centeret indgangen for alle patienter med bindevævssygdomme i Nordjylland, og målet er at sikre dem mere sammenhængende behandlingsforløb:

- Hos os får patienterne en behandlingsansvarlig læge, som går på tværs af specialegrænser. Har man for eksempel vaskulitis (også kaldet karbetændelse), kan det både påvirke lungerne, leddene og nyrerne, og her går vi ind og tager ansvar for at koordinere behandlingen og sørge for en samlet behandlings- og opfølgningsplan, fortæller Salome Kristensen.

Centeret samarbejder med en række hospitalsafdelinger, som tæller f.eks. neurologer, lungemedicinere, øre-næse-hals-læger, øjenlæger samt en fast stab af sygeplejersker, der er specialiserede inden for bindevævssygdomme.

Patienter og personale glæder sig

Centeret åbner officielt den 1. september og kører på fuld tryk fra første dag:

- Aftalebogen for den første dag er fuldt booket, og vi glæder os til at komme i gang. Meldingen fra vores patienter er, at de også glæder sig, fortæller Jon Waarst Gregersen.

Han forklarer, at når man i Danmark ikke allerede for længst har gået mere tværfagligt til værks i behandlingen af bindevævssygdomme, skal det ses i lyset af en trend, hvor pilen ellers peger i retning af mere specialisering i sundhedsvæsenet.

- Jeg har tidligere været på andre hospitaler, hvor jeg har luftet tanken om en mere samlet indsats for denne patientgruppe, men det var først her i Aalborg, at der har været en helhjertet opbakning. Det skyldes især, at det matcher godt med Aalborg Universitetshospitals øvrige arbejde med at sikre mere sammenhængende patientforløb, forklarer Jon Waarst Gregersen. 

Også et løft til forskningen

Ifølge Salome Kristensen er forventningen, at etableringen af centeret kan være med til at løfte forskningen på området:

- Bindevævssygdomme er forholdsvist sjældne, hvilket begrænser forskningen i disse tilstande. Ved at samle kompetencerne og ressourcerne på området er det derfor vores forventning, at vi også kan være med til at fremme forskningen inden for disse sygdomme.

 

Centeret indvies ved en reception i Nyremedicinsk ambulatorium i Medicinerhuset, den 1. september kl. 14.00. 

Opdateret