Asbestarbejderes hustruer og mødre også ramte af kræftsygdom

Omkring halvdelen af de kvinder, der har fået konstateret den alvorlige lungesygdom lungehindekræft, har været udsat for asbeststøv via deres mænd, sønner eller brødre. Det viser ny forskning fra Aalborg Universitetshospital.
En undersøgelse foretaget af en gruppe forskere fra Aalborg Universitetshospital viser, at næsten 50 procent af en gruppe kvinder, der led af den alvorlige lungesygdom lungehindekræft (malignt mesotheliom), var enten gift/samboende med, mor eller søster til en mand, der har arbejdet med asbest.

- Vi undersøgte 24 ud af de 30 kvinder, som i årene 1996-2012 blev diagnosticeret med og behandlet for lungehindekræft. Ud af dem havde næsten hver anden en nær relation til en mand, der havde arbejdet med asbest, siger afdelingslæge Ulla Møller Weinreich om undersøgelsens resultater.

Ganske lidt asbeststøv kan forårsage sygdom
Det har været kendt gennem mange år, at arbejdet med asbest, som eksempelvis eternitplader før i tiden var lavet af, gav stor risiko for at pådrage sig den sjældne sygdom lungehindekræft. Der skal ikke ret meget asbeststøv til for at udvikle sygdommen.

Undersøgelsen er den første i Danmark, der påviser den sammenhæng, at kvinder, som ikke har arbejdet med asbest, også har udviklet den dødelige sygdom, fordi deres mænd uforvarende tog asbeststøvet med sig hjem efter arbejde.

- Kvinderne har fortalt os, at de har rystet tøjet for støv, inden de proppede det ind i vaskemaskinen, eller stået ved siden af, når deres mødre rystede tøjet. Det er én måde, de kan være blevet udsat for de fibre, der forårsager sygdommen. Det er tragisk, fordi de på den måde er blevet inddraget i en arbejdsskade, de ikke direkte har været involveret i, fortæller Ulla Møller Weinreich.

Flere vil blive ramt i årene fremover
Alle 24 kvinder, der er omfattet af undersøgelsen, er døde af sygdommen. Lungehindekræft kan have en latenstid på 40 år, så selvom asbest har været forbudt at bruge siden 1980’erne, så vil man i årene fremover stadig se ofre efter arbejdet med de asbestholdige materialer i Nordjylland.

- Det er en meget alvorlig sygdom, som vi kun kan har begrænsede behandlingsmuligheder for, og som vi nu kan se også har ramt kvinder i Nordjylland. Det er så dobbelt tragisk, at disse kvinder indtil videre ikke er berettiget til erstatning. For det er kun er dem, der har været i direkte kontakt med asbest via arbejdet, der har kunnet få erstatning, siger Ulla Møller Weinreich.

Yderligere informationer
30 kvinder blev diagnosticeret med og behandlet for lungehindekræft i Nordjylland fra i årene 1996 -2012. 24 af dem optræder i undersøgelsen.

12,5 procent af gruppen var direkte udsat for asbest. Derudover havde 46 procent en nær relation til en mand, der arbejdede med asbest i forbindelse med sit job.

Tiden fra den første hospitalskontakt til diagnose blev stillet var 1 måned. Gennemsnitlig overlevelse fra første kontakt var 12 måneder.

Bag undersøgelsen står: Afdelingslæge, klinisk lektor Ulla Møller Weinreich, reservelæge Maja Dahl Langhoff, reservelæge Marie Brøndbjerg Kragh-Thomsen og reservelæge Sharleny Stanislauss, Lungemedicinsk Afdeling, Aalborg Universitetshospital.

Læs mere om undersøgelsen her

Opdateret