Nu tilbydes ægsortering i Aalborg

Fertilitetsklinikken på Aalborg Universitetshospital tilbyder fra 1. oktober - som det andet sted i Danmark - ægsortering til par, der har alvorlig, arvelig sygdom i familien.
- Med ægsortering kan man ved genetisk at teste en celleprøve 5 dage efter befrugtningen udvælge raske æg til reagensglasbehandling. Dermed kan vi med 99% sikkerhed undgå, at parret får et barn med familiens sygdom, forklarer professor og overlæge Jakob Ingerslev. 

Ægsortering er således et alternativ til moderkageprøve, som i tilfælde af sygdom hos fostret kan medføre, at parret vælger at få foretaget abort. Mange synes, at dette valg er svært eller umuligt, og derfor er ægsorteringsbehandling en god løsning for dem.

Fertilitetsklinikken forventer at kunne behandle 70 par om året med ægsortering. 

- Vi har desuden mulighed for at tage patienter ind løbende – og ikke blot nogle få uger om året, som var tilfældet i Aarhus, fortæller Jakob Ingerslev, som i mange år var lægeligt ansvarlig for ægsorteringsprogrammet på Aarhus Universitetshospital, da behandling blev tilbudt der. I dag findes behandlingen kun på Aalborg Universitetshospital og Rigshospitalet.

Behandlingen med ægsortering kommer til at ske i et tæt samarbejde mellem Fertilitetsklinikken, Afsnit for Molekylær Diagnostik og Klinisk Genetik, der er eksperter i arvelige sygdomme.

- Vi har kort ventetid, stor kapacitet og er dermed et attraktivt tilbud også for patienter fra andre regioner - både når det gælder ægsortering og behandling for barnløshed, fastslår Jakob Ingerslev.

Ny teknik giver bedre chance for graviditet
Fertilitetsklinikken vil anvende helt nye strategier i behandlingen med ægsortering.

- Vi udtager først nogle få celler fra det befrugtede æg (’embryonet’) på femtedagen – dvs. når det har nået ’blastocyststadiet’. Der har embryonet mange flere celler, hvilket gør det mere modstandsdygtigt, når man tager celler ud. Det påvirker formentlig embryonet mindre og giver dermed bedre chance for graviditet. På dette stadie får vi mere materiale til undersøgelsen og har mulighed for, at der kan anvendes de mest avancerede laboratoriemetoder til undersøgelse for familiens sygdom, forklarer laboratorieleder i Fertilitetsklinikken Christina Hnida, og fortsætter:

- Vi er også de første i landet, der nedfryser alle embryoner, så snart vi har taget celleprøven. Det giver mere tid til at analysere cellerne. Der er også lidt større chance for graviditet, da det er mere optimalt for embryonet at sætte sig fast, når de optøede æg senere lægges op i en naturlig cyklus, hvor kvinden ikke er hormonpåvirket, som hun vil være, hvis de befrugtede æg oplægges i den cyklus, hvor hormonstimulationen og ægudtagning sker, forklarer Christina Hnida.

Fakta om ægsortering
- Ægsortering - også kaldet PGD (Præimplantations Genetisk Diagnostik) - kan tilbydes par, der har en alvorlig, arvelig sygdom i familien.
- Ved ægsortering undersøges det tidlige embryon for den arvelige sygdom, inden graviditeten etableres.
- Ægsortering sker som led i reagensglasbehandling og består af:
- Hormonstimulering af kvinden, så hun modner æg. 
- Æg udtages og befrugtes i laboratoriet. 
- De befrugtede æg undersøges for genfejlen, som er kendt i familien.
- Et raskt æg lægges op i kvinden.

Læs mere i patientinformation om behandling med ægsortering

Reception og symposium

Fredag den 11/11-2016 holder Aalborg Universitetshospital et videnskabeligt symposium for at markere  det tværfaglige samarbejde omkring etablering af den nye højt specialiserede funktion, ægsorteringsbehandling, og den officielle åbning af 'Center for Præimplantationsdiagnostik'. Alle interesserede er velkommen. Læs mere i invitationen

Kontakt

Professor og overlæge Jakob Ingerslev
Mail: jakob.ingerslev@rn.dk
Tlf. nr.: 97 66 31 91

Opdateret