Operationer med da Vinci-robotter indstilles midlertidigt

Operationer med da Vinci-robotter indstilles midlertidigt i Danmark, fordi der er konstateret mulige problemer med kvaliteten af de kirurgiske instrumenter, som bruges på robotten.

Operationer med robotter af mærket da Vinci indstilles midlertidigt i Danmark. Det skyldes bl.a. ujævnheder på instrumentoverflader, som muligvis kan gøre det vanskeligt at sikre sterilitet. Ophøret er forebyggende, og blandt de hospitaler, som benytter da Vinci-robotten, er der ikke konstateret bivirkninger hos patienter som følge af operationer med robotten. 

Alle de involverede hospitaler og Sundhedsstyrelsen er nu i dialog med firmaet Intuitive Surgical, som producerer robotten, om at finde en løsning på problemet og sikre, at indgreb med da Vinci-robotter kan gennemføres med højeste patientsikkerhed. Patienter vil blive tilbudt traditionel kirurgi som alternativ til robotassisterede indgreb og vil derfor ikke opleve forlængede ventetider. 

Forløbet

Odense Universitetshospital orienterede den 20. juni Sundhedsstyrelsen om, at hospitalet midlertidigt ophørte med at udføre operationer med hospitalets da Vinci-robot, fordi OUH efter en undersøgelse konstaterede mulige problemer med kvaliteten af kirurgiske instrumenter, som bruges på robotten. 

Sundhedsstyrelsen tog kontakt til de regioner, hvis hospitaler benytter samme type operationsrobot. Herlev Hospital har efterfølgende konstateret mulige problemer med kvaliteten af instrumenter til deres da Vinci-robot. Det har ført til, at alle sygehuse i landet med denne type robot har indstillet operationer med den, indtil der foreligger yderligere oplysninger om kvaliteten af instrumenterne – det gælder foruden OUH og Herlev Hospital også Aarhus Universitetshospital, Aalborg Sygehus og Rigshospitalet. 

Om da Vinci-robotten

 da Vinci-robotten er en ekstremt følsom maskine, der styres af kirurgen ved hjælp af et joystick. Robotten gør det muligt at foretage kompliceret kirurgi gennem små huller på meget små organer og på meget lidt plads. I Danmark bruges robotten overvejende til gynækologiske og urologiske operationer.

Opdateret