Første danske patienter får avanceret minipacemaker

Som de første i Danmark har tre hjertepatienter på Aalborg UH fået indopereret en pacemaker, der er så lille, at den kan sidde inde i hjertet. Pacemakeren skal hjælpe de op mod 30% af patienterne, hvor traditionel behandling ikke har den ønskede effekt.

- Vi har for nyligt opereret de tre første patienter. Nummer 11, 12. og 13 på europæisk plan, og de første i Danmark, fortæller Peter Søgaard, der er professor og overlæge ved Kardiologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Bedre behandling

I modsætning til en traditionel hjertesvigt-pacemaker, der stimulerer venstre hjertekammer fra ydersiden, fungerer den lille pacemaker ved at sende små elektriske stimuli fra hjertets inderside. Dermed bliver stimuleringen bedre, idet den i højere grad minder om de naturlige elektriske aktiveringer i hjertet.

Overlæge Sam Riahi, der sammen med Peter Søgaard står for at indoperere pacemakere på hjertepatienter på Aalborg Universitetshospital, forklarer:

- Ved en traditionel pacemaker fører vi ledninger ind gennem venesystemet. Det er en kompliceret operation, hvor det kan være vanskeligt at få elektroderne til at sidde helt optimalt. Op mod 30% af patienterne oplever bl.a. derfor ikke den ønskede virkning, og der er risiko for, at elektroderne river sig løs eller der opstår infektion.

Den risiko slipper man for med den nye pacemaker. Når først den er placeret inde i hjertet, vil den i løbet af få uger være dækket af væv, så den hverken river sig løs eller samler aflejringer af størknet blod og skaber risiko for infektion eller blodpropper.

Pacemakeren behøver heller ikke ledninger, fordi den får tilført energi i form af pulser af ultralyd, som den omsætter til små elektriske stimuli. Ultralyden kommer fra et apparat, som indopereres et andet sted i brystkassen.

Del af et videnskabeligt projekt

I første omgang kan Aalborg Universitetshospital tilbyde den trådløse pacemaker til patienter, hvor den nuværende behandling ikke har fungeret optimalt eller, hvor behandlingen har givet en række bivirkninger i form af utilsigtet stimulus af andre muskler eller nervebaner.

- Det her er et virkelig stort fremskridt, da der hidtil ikke har været andet behandlingstilbud til disse patienter, fortæller Peter Søgaard. Foreløbig afprøves den nye pacemaker som en del af et videnskabeligt projekt, men viser det sig, at den har bedre virkning og giver færre komplikationer, vurderer Peter Søgaard, at den hurtigt kan blive standardvalget til patienter, hvor man på forhånd skønner, at traditionel pacing ikke vil fungere optimalt.

De patienter, som har fået indopereret den nye pacemaker har haft målbar forbedring af den elektriske aktivering af det venstre hjertekammer, og Peter Søgaard og Sam Riahi forventer at operere de næste tre patienter i løbet af ugen.

Fakta

På Aalborg Universitetshospital får omkring 70 patienter hvert år indopereret pacemaker på grund af abnorm elektrisk aktivering af det venstre hjertekammer. På landsplan er tallet omkring 600, og af disse oplever op mod 30% af behandlingen ikke har den ønskede effekt.

Opdateret