Nyt videncenter skal forbedre forebyggelse, diagnostik og behandling af hudkræft

Afdelingen for Hud- og Kønssygdomme på Aalborg Universitetshospital er medstifter af et nationalt Videncenter for Hudkræft.
Videncenter for Hudkræft skal generere og implementere ny viden om, hvordan man kan forebygge, diagnosticere og behandle sygdommen, der årligt rammer 38.500 danskere. Centeret er dannet i et samarbejde mellem Privathospitalet Mølholm, Aalborg Universitetshospital og Bispebjerg Hospital.

Professor ved Klinisk Institut, AAU og specialeansvarlig overlæge ved Afdelingen for Hud- og Kønssygdomme på Aalborg UH, Peter Bjerring glæder sig over samarbejdet, som han står i spidsen for sammen med kollegaer fra Vejle og Bispebjerg.

- Trods mange års folkeoplysning er hudkræft desværre kun steget i forekomst. Det er derfor afgørende, at vi samler den bedste ekspertise på tværs af landet med henblik på at udvikle og afprøve såvel nye diagnostiske værktøjer som mere effektive behandlingsformer, fortæller Peter Bjerring.

Solcreme på pilleform

I det nye videncenter er forskerne klar til at kaste sig over en række lovende forskningsprojekter.
- Sol er stadig den primære risikofaktor, når vi taler hudkræft. Vi vil udvikle og afprøve en let anvendelig beskyttelse mod sollys, hvor man kan indtage et stof som beskytter mod de skadelige UV-stråler i form af en tablet. Hvis resultaterne er, som vi håber, vil det betyde, at man fremover kan slippe for besværet med solcreme, fortæller Peter Bjerring.

Et andet projekt handler om at forbedre diagnostikken af hudkræft, hvor man i fremtiden måske kan erstatte biopsier med optiske analyser af huden:

- I dag skærer man en prøve ud, som så sendes til analyse under et mikroskop. Når svaret så kommer nogle dage senere, skal vi have patienten ind igen, hvis prøven påviser hudkræft – hvis den ikke gør, har man skåret i patienten til ingen nytte. Vi arbejder på at udvikle en metode, hvor man ved at sende lys ind i huden fra en slags mikroskop, med det samme kan se, om der er kræft i huden, forklarer Peter Bjerring.

Peter Bjerring fortæller, at et fokusområde desuden er organtransplanterede patienter, der - som led i deres efterfølgende behandling - får immundæmpende medicin. Medicinen har desværre den bivirkning, at den øger forekomsten af hudkræft markant. 

- De patienter vil vi gerne gøre noget ekstra for. Det skal blandt andet ske ved at udvikle nye og mere skånsomme lys- og laserbaserede behandlingsmetoder til hudkræft samt ved øget udbredelse af viden om disse nye metoder, siger Peter Bjerring.

Offentligt-privat samarbejde

Videncenter for Hudkræft får lokaler på Aalborg Universitetshospital samt på Privathospitalet Mølholm og Bispebjerg Hospital. Der er tale om et offentligt-privat samarbejde, hvor parterne bidrager med både faglig ekspertise, finansiering og faciliteter. 

Aalborg Universitetshospital bidrager til centeret i form af løn, lokaler og udstyr. Det samme gør Bispebjerg Hospital, mens Privathospitalet Mølholm bidrager med en bevilling på 25 mio. kr. over 5 år. I Aalborg betyder bevillingen blandt andet ansættelsen af ph.d.-studerende samt et deltids-professorat.

Lægefaglig direktør ved Aalborg UH, Michael Braüner Schmidt glæder sig over, at centeret bliver en realitet, og at Aalborg Universitetshospital får en bærende rolle:

- På et universitetshospital går forskning hånd i hånd med klinisk praksis. Jeg er derfor stolt over, at Aalborg UH gennem dette samarbejde med landets førende eksperter kan sikre, at den nyeste viden inden for hudkræft bliver umiddelbart tilgængelig i afdelingens behandlingstilbud til patienterne, siger han. 

Opdateret