Børn og deres familier undersøges for stafylokokker

Der er fundet MRSA hos flere børn, der har været indlagt på Neonatalafsnittet på Aalborg Universitetshospital i marts 2018. Der er dog ikke grund til bekymring, og bakterien kan behandles med antibiotika.

Indtil videre er de indlagte børn blevet podet for at få afklaret, om de er bærere af den fundne MRSA-stamme.

»Heldigvis bliver man sjældent syg af MRSA-bakterien, og den er ikke multiresistent, så skulle det ske, at man bliver syg, f.eks. får en hudinfektion, kan vi behandle effektivt med andre typer antibiotika. Så der er ikke grund til bekymring,« siger overlæge Pia Sønderby Christensen.

Hun og kollegerne er i gang med at afklare årsagen til smitten og finde ud af, om andre børn er blevet smittede. Som led i denne smitteopsporing undersøges de børn, som har været indlagt på afsnittet i samme tidsperiode.

Der er iværksat en større smitteopsporing, herunder vil der blive tale om indkaldelse af børn, der er udskrevet for nylig til undersøgelse. De berørte familier kontaktes direkte, og podningerne foretages enten via egen læge eller Aalborg Universitetshospital. 

»Vi vil gerne beklage det besvær, smitteopsporingen har medført, og samtidig takke for den opbakning, vi har mødt, så vi får mulighed for at alle familier kan tilbydes relevant hjælp,« siger Pia Sønderby Christensen.


Fakta om MRSA

  • MRSA er en type stafylokok, som er modstandsdygtig over for det antibiotika, som man sædvanligvis anvender i Danmark, men den er ikke multiresistent og infektioner kan i stedet behandles med andre former for antibiotika. 
  • Stafylokokken giver kun sjældent anledning til infektioner f.eks. i huden, og den er ikke mere aggressiv eller smittefarlig end almindelige stafylokokker. Oftest er man rask bærer. Man kan udrydde bakterien med anvendelse af bl.a. desinficerende sæbe til vask af huden og en salve i næseborene.
  • MRSA smitter som andre stafylokokker. Raske smittebærere har oftest bakterien i næsen og på hudområder (hænder, lysken/skridtet) samt i svælget og oftest vil man ikke mærke, at man er smittet. Bakterien overføres primært ved tæt social kontakt (f.eks. i husstand) og kun i mindre omfang ved almindelig social kontakt.
  • Neonatalafsnittet samarbejder med Region Nordjyllands MRSA-team og Styrelsen for Patientsikkerhed om håndteringen af smitteopsporingen.
  • Stafylokokkerne betegnes Methicillin Resistent Staphylococcus Aureus (MRSA).
 

Opdateret