Milliondonation til avanceret analyseapparatur

Med en stor bevilling på 1.5 mio. kr. fra Svend Andersen Fonden får ikke blot øjenforskningen, men en række andre forskningsområder ved Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet et gevaldigt rygstød.

Professor ved Øjenafdelingen, Aalborg Universitetshospital, Henrik Vorum, er hovedansøger på en ansøgning om midler til et såkaldt massespektrometer; et meget avanceret analyseapparat, der er i stand til at identificere og måle mængden af proteiner i komplekse biologiske systemer.

Apparatet skal erhverves af hospitalet og universitetet i fællesskab, og bevillingen fra Svend Andersen Fonden glæder Lars Hvilsted Rasmussen, som både er forskningschef på Aalborg Universitetshospital og leder af Klinisk Institut ved Aalborg Universitet:

- Adgangen til den allernyeste teknologi og ekspertise i massespektrometri og proteomforskning er vigtig for, at vi kan fortsætte den positive udvikling inden for forskningsområderne bio- og translationel medicin og klinisk forskning i Region Nordjylland. Vi er derfor rigtig glade for, at Svend Andersen Fonden har afset et så stort beløb til dette formål.

Aalborg Universitet støtter anskaffelsen af det nye apparatur med et beløb svarende til donationen fra Svend Andersen Fonden.

- Vi tror på, at et stærkt samarbejde mellem universitet og det nordjyske hospitalsvæsen er afgørende for at vi kan blive ved med at styrke den sundhedsvidenskabelige forskning. At vi nu får mulighed for i fællesskab at anskaffe ny teknologi til brug i forskningen er et godt eksempel på, hvordan vi på én og samme tid bygger bro mellem forskere og sikrer bedst mulig anvendelse af ressourcerne, fortæller Lars Hvilsted Rasmussen.

Uundværligt redskab

Som hovedansøger glæder professor Henrik Vorum sig meget til at få sat gang i apparaturet:

- Massespektrometri er i dag et uundværligt redskab i moderne kemi, proteinkemi og cellebiologi. Teknologien er fundamental for at kunne gennemføre systematiske studier af proteiner, og gør os i stand til at beskrive komplekse biologiske processer på det molekylære niveau. Vi ser derfor frem til at kunne bruge proteomanalyse til at opnå ny indsigt i sygdomsprocesser til gavn for diagnose, behandling og grundlæggende klinisk forståelse for en række sygdomme, siger han.

Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet har allerede flere igangværende forskningsprojekter, hvor det er planen, at det nye udstyr skal i anvendelse. Disse omfatter blandt andet forskning i øjensygdomme, kræft, veneblodpropper, lungesygdomme, nyresygdomme og neurodegenerative sygdomme - dertil kommer en række nye projekter, som er i støbeskeen.

Opdateret