Stor interesse for operationsflagskib

Sundhed, Sygehuse og Psykiatri

Aalborg Universitetshospitals topmoderne robotoperationsstue gør operationer mere skånsomme for patienterne og giver personalet perfekte arbejdsvilkår. Det kommer fagfolk fra både ind- og udland til Aalborg for at se nærmere på og for at lade sig inspirere.
Sydney har Operahuset. Paris har Eiffeltårnet. Moskva har Den Røde Plads. Aalborg har Universitetshospitalets specialstue til robotkirurgi.
Indrømmet, det er nok lige at tage munden for fuld at sætte Aalborg Universitetshospitals topmoderne specialstue til robotkirurgi i samme kategori som nogle af verdens største turistattraktioner, hvor millioner og atter millioner af mennesker hvert år kigger forbi.

Men der er stor interesse for at besøge Aalborg UH og se operationsstuen, som er særligt indrettet til brug af operationsrobotter og i absolut særklasse.

- Vi får hver måned flere henvendelser fra andre hospitaler, fra medikoindustrien og fra ingeniører, der gerne vil komme og se vores robotoperationsstue, så de kan blive inspireret og bruge den inspiration, når de selv skal designe deres stuer. Og der er virkelig grund til at besøge os, for stuen er i international topklasse. Normalt er vi her i Nordjylland meget beskedne, men det er der bestemt ingen grund til at være denne gang, for stuen er simpelthen det bedste af det bedste, siger teknisk ekspertsygeplejerske Peter Krogsgaard Kristiansen fra Aalborg UH, der udover en stor sygeplejefaglig viden også har en omfattende teknisk ekspertise, som han har benyttet i designet af stuen. 

Godt for alle

Og stuen, som er finansieret med hjælp fra det Obelske Familiefond, er en fordel for alle.

- De fantastiske forhold og den rigelige plads på stuen gør, at det er nemt at benytte robotten optimalt, så vi hurtigere kan gå i gang med selve operationen. Det betyder, at patienter skal være kortere tid i narkose, hvilket mindsker den stress, som kroppen bliver udsat for i forbindelse med en operation, og det kan betyder kortere indlæggelser. Og kortere operationer betyder, at operationerne er mindre anstrengende for kirurgerne, og alle personalegrupper nyder at arbejde på stuen, så den er også medvirkende til stor arbejdsglæde, siger Peter Krogsgaard Kristiansen, der fortæller, at stuen typisk bruges til operationer for kræft i den nederste del af tyktarmen, i endetarmen og i overgangen mellem mavesæk og spiserør.

Der har for nyligt været besøg af teknikere, kirurger og sygeplejersker fra hospitaler i Kolding og Odense, og snart kommer personale fra Aarhus forbi. Der har også været besøg fra England, og Peter Krogsgaard Kristiansen blev inviteret til en konference i Tyskland for at fortælle om robotkirurgi og om indretningen af stuen. Og tidligere var Herning Sygehus på besøg, og det var en særlig oplevelse.

- På Herning Sygehus har de tre års erfaring med operationsrobotter, og grundet den erfaring mente personalet ikke, at der var nogen grund til at kigge her forbi, inden de designede den nye operationsstue i Herning. De blev alligevel mere eller mindre tvunget til at komme på besøg, og da de havde været her i 20 minutter, fik de travlt med at ringe hjem til Herning Sygehus med beskeden: Stop arbejdet med stuen – vi skal have ændret nogle ting!, fortæller Peter Krogsgaard Kristiansen, som gerne viser stuen frem for pressen.

Foto: Line Bloch Klostergaard, Kommunikation, Aalborg Universitetshospital


Opdateret