Nyt tilbud skal støtte søskende til handicappede børn

Mange børn er udfordrede af at have en bror eller søster med handicap. Derfor har Børnespecialet på Aalborg Universitetshospital som led i et forskningsprojekt iværksat et tilbud, som skal støtte disse børn, som hidtil har været noget oversete.
Det kan være svært at have en bror eller søster med handicap. Så svært at det kan have negativ indflydelse på ens trivsel.

- Ved at tilbyde søskende en særlig indsats, håber vi at kunne forebygge psykiske og psykosociale virkninger hos denne tidligere oversete gruppe. En handicappet bror eller søster har ofte både kognitive og fysiske skader og kræver en særlig opmærksomhed fra forældrene. Og da handicappene er vedvarende, forandres familielivet permanent. Det øger behovet for støtte til netop disse børn, fortæller projektansvarlig sygeplejerske, ph.d. Helle Haslund om baggrunden for det nye tilbud, der tilbydes i en projektperiode fra januar 2017 til december 2019. 

Tilbuddet er det eneste på landsplan og er støttet med 1,9 mio. kr. af Sundhedsstyrelsen.

Samtaler med psykolog og netværk med andre børn
Gennem et gruppeforløb får søskende til børn med handicap plads og tid til at vende de tanker og følelser, de har, og som det kan være svært at fortælle til forældre eller kammerater. Det sker gennem samtaler med en børne- og familiepsykolog samt med andre børn i samme situation.  

- Samtalerne skal hjælpe børnene til at forstå, at deres tanker og følelser er helt normale – og at andre kan have det ligesådan, fortæller Kirstine Nielsen, der er den psykolog, som børnene møder i forløbet.

Samtidig deltager ergoterapeut Jeanette Kristensen, som har ekspertise i børn med handicap og kan give børnene mere viden om deres søskendes handicap.

- En anden vigtig ingrediens i gruppeforløbet er hygge og aktiviteter børnene i mellem, hvor der er fokus på deres behov og ønsker. Vores håb er, at børnene kan skabe netværk og venskaber, fortæller Jeanette Kristensen. 

Tilbuddet er rettet mod børn i alderen 6-17 år, hvis bror eller søster har væsentlige motoriske handicap og derfor er tilknyttet Neuropædiatrisk Team ved Aalborg Universitetshospital. Det er et tværfagligt team, der følger det handicappede barn, ind til det er blevet 15 år. Teamet dækker hele Region Nordjylland og har p.t. tilknyttet 575 børn og unge.

Efterspørgsel fra forældre

Tilbuddet er sat i søen efter et mangeårigt ønske fra personale i Neuropædiatrisk Team og forældre til børn med handicap, der har oplevet, hvordan deres øvrige børn er blevet påvirkede af situationen. Én af de forældre er Elsebeth Mikkelsen Klok, som er mor til Malthe på 12 år, der har Downs Syndrom og ADHD, samt Jeppe på 7 år:

- Vi har længe ønsket et tilbud, hvor Jeppe kan møde jævnaldrende, som er i samme situation, og kan forstå de frustrationer, man kan have, når ens bror ikke er ligesom de andre. Et sted, hvor han kan fortælle nogle ting, som han ikke synes, han kan fortælle os, fordi han ikke vil gøre os kede af det, fortæller Elsebeth Mikkelsen Klok, og fortsætter:

- Så da vi hørte om tilbuddet tænkte vi: Fedt, det er lige det, Jeppe har brug for. Vi synes, det var lige voldsomt nok at tage vores søn til psykolog, for han har det jo fint. Men vi vil gerne tage det i opløbet og forebygge, at han skal få det skidt.

At der er behov for tilbuddet understøttes yderligere af forskning:

- Forskning har vist, at børn, der har handicappede søskende, har 1,5–2 gange så høj risiko for at få f.eks. depression eller dårlig trivsel, fortæller Helle Haslund.

Gennem projektet måles på de deltagende børns livskvalitet før og efter forløbet.

- Vi håber, at projektets resultater kan skabe ny viden om, hvordan man bedst støtter søskende til børn med handicap, samt at det vil skabe grundlag for et varigt tilbud til denne gruppe, slutter Helle Haslund.

Om gruppeforløbet

• Forløbet varetages af en børne- og familiepsykolog samt en ergoterapeut med speciale i børn med handicap.
• Børnene bliver inddelt i grupper a 10 stk. i aldersgrupperne 6-9, 10-12 og 13-17 år.
• Grupperne mødes i alt 5 gange ca. hver 14. dag i 2-3 timer.
• Gruppemøderne bliver en blanding af dialog samt fællesaktiviteter.
• Tilmelding foregår til familiens kontaktperson i Neuropædiatrisk Team eller til sekretær Gitte Rosendal Jensen på tlf.: 97 66 33 35, mail neuropaediatriskteam@rn.dk

Kontakt
Helle Haslund, sygeplejerske, medicinsk antropolog, ph.d., postdoc i klinisk sygepleje, Børnespecialet, Aalborg Universitetshospital.
Tlf.: 22 40 58 24 / E-mail: hht@rn.dk

Opdateret