Hvad får patienten ud af behandlingen?

Det spørgsmål er grundlaget for en datamodel, som Ortopædkirurgien, Farsø på Aalborg Universitetshospital er i fuld gang med at udforme. Den skal hjælpe med at forudsige, om en patient vil have gavn af en ny hofte eller et nyt knæ. De er dermed godt på vej mod værdibaseret styring.

I Ortopædkirurgien, Farsø har de i de seneste år arbejdet på en 'prædiktionsmodel', der ud fra data om den enkelte patient som en slags spåmaskine kan forudsige, hvordan det vil gå patienten efter en operation.

I løbet af fem sekunder kan kirurgen via modellen dykke ned i forskellige databaser og trække information om risikofaktorer, reoperationer, komplikationer m.v. samt data, som patienten selv har udfyldt inden konsultationen om f.eks. livskvalitet, smerteoplevelse og funktionsniveau – det der også kaldes PROM-data.

Kirurgen kan sammen med patienten bruge modellen som et støtteværktøj til at beslutte, om patienten skal opereres. På den måde kan man sortere de patienter fra, som ikke vil have gavn af operation, men bør tilbydes anden behandling.

Læs meget mere om Ortopædkirurgien, Farsøs arbejde med modellen i denne artikel fra det nyeste Ugeskrift for Læger.

Opdateret