Behandling med binyrebarkhormon øger risiko for farlig infektion

Behandling med binyrebarkhormon øger risikoen for livstruende blodforgiftning med stafylokokbakterier betydeligt. Resultaterne af stort dansk case-control studie indikerer, at binyrebarkbehandling øger risikoen med næsten 2½ gange.
Staphylococcus aureus, også kaldet gule stafylokokker, er bakterier der normalt lever uskadeligt på huden. Men ind imellem forårsager de infektioner, som kan være dødelige, hvis bakterierne trænger ind i blodbanen. Forskere fra universitetshospitalerne i Aalborg, Aarhus og Köln har undersøgt, hvordan behandling med binyrebarkhormon påvirker risikoen for blodforgiftning med S. aureus.

- Det er velkendt, at behandling med binyrebarkhormon kan medføre forskellige bivirkninger, blandt andet øget risiko for infektion, forklarer læge og ph.d.-studerende ved Klinisk Mikrobiologi, Aalborg Universitetshospital og hovedforfatter bag undersøgelsen, Jesper Smit.

Binyrebarkhormon (glukokortikoid) er et kraftigt virkende immundæmpende stof, når det indtages som tabletter eller gives som injektion. Disse præparater har et meget stort virkningsfelt og anvendes derfor som medicin i forbindelse med en lang række tilstande. I Danmark indløser 4 procent af befolkningen hvert år én eller flere recepter på binyrebarkhormon-præparater. 

Forskerne har analyseret data for næsten 30.000 personer ved brug af medicinske registre og databaser over en 12-årig periode. De undersøgte risikoen for infektion med S. aureus i forhold til varigheden af binyrebarkhormon-behandlingen, samlet dosis opgjort for 90 dage og inden for forskellige grupper af patienter, som ofte behandles med binyrebarkhormon. 

Betydelig risiko for blodforgiftning

- Vores studie viser, at brug af binyrebarkhormon indtaget som tabletter eller som injektion er forbundet med betydelig risiko for blodforgiftning med gule stafylokokker, særligt blandt personer, der får store doser, siger Jesper Smit.

I undersøgelsen oplevede brugere af binyrebarkhormon næsten 2½ gange højere risiko for blodforgiftning med S. aureus erhvervet uden for sygehuset sammenlignet med ikke-brugere. Risikoen for infektion steg i takt med stigende dosis. Sammenlignet med ikke-brugere havde personer med en 90-dages dosis på ≤150mg 2,4 gange større risiko for infektion, hvilket steg til 6 gange forhøjet risiko for personer med en 90-dages dosis på >1000mg.

Blandt patienter med bindevævssygdomme og patienter med kroniske lungesygdomme var infektionsrisikoen højest for patienter, som havde modtaget behandling med binyrebarkhormon igennem længere tid. Derimod var risikoen for S. aureus-infektion blandt patienter med kræft højest for nye brugere af binyrebarkhormon.

Vigtigt at afveje bivirkninger imod potentiel effekt

Ifølge Jesper Smit understreger opdagelsen vigtigheden af, at læger afvejer eventuelle bivirkninger imod for den forventede positive effekt på sygdommen, som behandles med binyrebarkhormon. Det er særligt relevant for patienter, som i forvejen er sårbare over for infektion.

Forskergruppens næste skridt er nu at undersøge andre risikofaktorer for blodforgiftning med S. aureus, deriblandt andre typer medicin.

Resultaterne er netop publiceret i tidsskriftet Mayo Clinic Proceedings, se mere på www.mayoclinicproceedings.org


Opdateret