Iltsut på vej på markedet

En sut opfundet af en sygeplejerske på Anæstesiologisk Afdeling på Aalborg Sygehus skal nu udvikles og sælges til resten af verden.

På Anæstesiologisk Afdeling Nord oplevede sygeplejerske Signe Bjørn, at små børn, der vågner op efter en operation og narkose, var tilbøjelige til at rive de slanger med ilt, som fører ilt op til næsten, ud. Tilstrækkelig ilttilførsel er afgørende for at sikre en hurtig helingsproces og hindre følgeskader, så da hun kom på idéen med at udforme en sut, der samtidig fører to slanger med ilt op til barnets næsebor, vakte den stor begejstring. Det fortæller ledende overlæge ved Anæstesiologisk Afdeling Nord, Per Thorgaard:

- Det er en rigtig god opfindelse, som vi forventer dels kan gøre tilførslen af ilt mindre generende for børnene, og som kan spare medarbejderne for arbejde, idet iltsutten appellerer til børnenes naturlige sutterefleks, så de derfor er mindre tilbøjelige til at rive slangerne ud. 

Afdelingen har sammen med Idéklinikken barslet med at udvikle iltsutten, som i løbet af de sidste par år har været gennem forskellige afprøvninger på sygehuset - og det med så gode resultater, at opfindelsen nu får 2.1 millioner kroner i udviklingsstøtte af Erhvervsstyrelsens Fornyelsesfond. 

- Det betyder rigtig meget, at vi nu ser sutten blive til virkelighed. Vi mener, den har et enormt potentiale, og forventer at den vil vinde indpas på hospitaler, ambulancer og private lægepraksisser i hele Europa, fortæller Per Thorgaard.

Med hjælp fra Idéklinikken, er der nu fundet en producent og forhandler af sutten, som forventes at komme på markedet næste år. Sideløbende går Anæstesiologisk Afdeling Nord nu i gang med at dokumentere virkningen af sutten. Det kommer til at ske som et forskningsprojekt, hvor sygehuset i samarbejde med andre højtspecialiserede børneafdelinger i Europa skal vise, om sutten sikrer bedre iltbehandling af børn, sådan som den er tiltænkt.

Afdeling med tradition for innovation

På Anæstesiologisk Afdeling er udviklingsprojekter som dette ikke noget nyt:

- Vi har gjort det til en trend i afdelingen at udvikle nye produkter og løsninger. Det er noget, vi prioriterer - dels fordi vi gerne vil sikre, at vi hele tiden forbedrer vores behandlingstilbud til patienterne, og dels fordi de nye løsninger ofte samtidig optimerer nogle arbejdsgange og frigør ressourcer til andre opgaver, forklarer Per Thorgaard.

Han fortæller, at det dog er første gang, at én af afdelingens opfindelser kommer fra en sygeplejerske.

- Det viser, at innovation kan komme fra alle faggrupper, og med mere end 4.000 dygtige medarbejdere, er der et enormt potentiale for udvikling af nye løsninger til gavn for patienter og medarbejdere. Det er bare om at klø på!

Det er firmaet H. Dam Kærgaard, der skal udvikle og sælge iltsutten. Patentet på den ejes af Aalborg Sygehus. Det betyder, at hvis sutten får den spåede succes, forventes der at følge et økonomisk afkast til sygehuset og regionen.

Opdateret