Speciale
Klinisk Farmakologi er et tværgående speciale, som omfatter rådgivning og vejledning om lægemidler i hele Sundhedsvæsenet med henblik på at fremme en rationel, sikker og økonomisk anvendelse af lægemidler på alle niveauer.
Lægemiddelrådgivning
Klinisk Farmakologisk Enhed, Region Nordjylland samarbejder med Klinisk Farmakologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital om at varetage de klinisk farmakologiske specialefunktioner for begge regioner, herunder Lægemiddelrådgivningen.
Lægemiddelrådgivningen tilbyder alle læger i Region Nordjylland rådgivning vedrørende lægemidler (fx interaktioner, bivirkninger, valg af lægemiddel, brug af lægemidler ved graviditet/amning mm) på baggrund af konkrete kliniske problemstillinger og kan kontaktes på telefon 23 28 06 01 eller mail kfa@auh.rm.dk alle hverdage fra 8-15.
Bivirkningsmanager
Klinisk Farmakologisk Enhed har en bivirkningsmanagerfunktion, som hospitalslæger i hele Region Nordjylland kan benytte, når de skal indberette formodede lægemiddelbivirkninger. Lægen skal blot via regionsmail skrive til bivirkningsmanager@rn.dk og oplyse patient-id, mistænkt lægemiddel og bivirkning. Desuden beder vi lægen skrive i journalen, at indberetningen videregives til bivirkningsmanageren.
Herefter foretager bivirkningsmanageren den manuelle indtastning til Lægemiddelstyrelsen.
Bivirkningsmanageren kan også kontaktes på hverdage fra 8-15 på 40157578
Klinisk opgaver
Efter aftale deltager læger fra Klinisk Farmakologisk Enhed i samarbejde med kliniske afdelinger. Aktuelt er der samarbejde med Geriatrisk Afdeling, Aalborg UH og Polyfarmaciambulatoriet i Hobro.
Lægemiddelmonitorering
Klinisk Farmakologisk Enhed understøtter Den Regionale Lægemiddelkomites mål i forhold til at sikre et rationelt og ensartet forbrug af lægemidler med størst mulig grad af patientsikkerhed og kvalitet gennem overvågning af regionens lægemiddelforbrug proaktivt i både primær- og sekundærsektor.
Gennem Klinisk Farmakologisk Enhed orienteres Lægemiddelkomiteen samt hospitals-, klinik- og afdelingsledelser om den generelle udvikling i lægemiddelforbrug, RADS-vejledninger og KRIS beslutninger herunder implementering heraf, målopfyldelse, forbrugsudvikling og eventuelle behov for forbrugsændringer. Herved sikres, at lægemiddelforbrugets udvikling kan følges og der kan ageres i forhold hertil. Overvågningen vises i en kvartalsvis rapport
Primær sektor
Klinisk Farmakologisk Enhed samarbejder med lægemiddelenheden om indsatser på lægemiddelområdet, herunder udarbejdelse af forbrugsanalyser. Desuden tilbydes hjælp til medicingennemgang på komplekse polyfarmacipatienter
Undervisning
Klinisk Farmakologisk Enhed underviser efter aftale i Klinisk Farmakologiske emner. Emnerne kan tilpasses den enkelte faggruppes eller afdelings behov og tage udgangspunkt i aktuelle problemstillinger på patientniveau eller af mere generel karakter.
Forskning
Klinisk Farmakologisk Enhed deltager i forskning og kan efter gældende lovgivning være behjælpelig med data og dataanalyse ift. lægemiddelanvendelsen i Region Nordjylland. Ved interesse for forskningsmæssigt samarbejde eller deltagelse i projekter, kan man henvende sig til Enhedens overlæge Klinisk Farmakolog Birgitte Klindt Poulsen.
Datadrevet ledelse
Klinisk Farmakologisk Enhed arbejder sammen med Sygehusapoteket Region Nordjylland og regionens BI-enheden på at sikre, at lægemiddeldata i regionens BI-løsninger på medicin er valide og deklarerede. Klinisk Farmakologisk enhed deltager i arbejdet omkring det nye Sygehusmedicinregister, der er forankret i Sundhedsdatastyrelsen.
Aktiviteter
ingen pt.