Ph.d.-forsvar ved Helle Baungaard Nielsen

Fredag den 21. april forsvarer tandlæge, DDS ved Kæbekirurgisk Afdeling, Helle Baungaard Nielsen sin ph.d.-afhandling 
Helle Baungaard NielsenHelle Baungaard Nielsens ph.d.-afhandling er baseret på en systematisk oversigtsartikel (Artikel I) samt en randomiseret kontrolleret undersøgelse (RCT) efter protetisk rehabilitering af den posteriore maksil med enkeltandskroner understøttet af korte implantater sammenlignet med indsættelse af standardlængde implantater i kombination med sinusløftproceduren efter 1-års funktionel belastning (Artikel II). Endvidere belyses patienttilfredshed og tandlægelig tilfredshed (professionel tilfredshed) med de to behandlingsmodaliteter efter 1-års funktionel belastning (Artikel III).

Protetisk rehabilitering af den partielle tandløse posteriore maksil med implantat-understøttet fastsiddende protetik er ofte vanskelig eller umulig som følge af svind af alveolarkammen og pneumatisering af sinus maxillaris efter tandtab. Vertikal knoglegenopbygning af alveolarkammen er derfor ofte nødvendig enten forud for eller i forbindelse med implantatindsættelsen. Imidlertid er udtagning af autologt knogletransplantat associeret med en supplerende kirurgisk procedure, risiko for morbiditet svarende til donorstedet og en uforudsigelig resorption af transplantationsmaterialet. Indsættelse af korte implantater har derfor været foreslået som et behandlingsalternativ til protetisk rehabilitering af den partielle tandløse posteriore maksil med henblik på at simplificere den kirurgiske procedure og eliminere behovet for anvendelsen af et autologt knogletransplantat.

Konklusionerne fra Helle Baungaard Nielsens ph.d.-afhandling indikerer, at protetisk rehabilitering af den posteriore maksil med enkelttandskroner understøttet af korte implantater synes at være sammenlignelig med indsættelse af standardlængde implantater i kombination med sinusløftproceduren efter 1-års funktionel implantatbelastning. Imidlertid er der behov for flere RCTs med større patientantal, vurdering af patientubehag og morbiditet svarende til donorstedet samt økonomiske aspekter før evidensbaserede kliniske retningslinjer for protetisk rehabilitering af den posteriore maksil med enkelttandskroner understøttet af korte implantater eller standardlængde implantater i kombination med sinusløftproceduren kan anbefales.

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret afholdes fredag den 21. april 2023, kl. 13.00 i Auditorie A, Forskningens Hus, Sdr. Skovvej 15 i Aalborg. Alle interesserede er velkomne. Efter forsvaret afholdes en reception.

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Professor Thomas Starch-Jensen, DDS, PhD, Dept. of Oral and Maxillofacial Surgery and Dept. of Clinical Medicine, Aalborg University Hospital and Aalborg University, Denmark (hovedvejleder)
  • Søren Schou, DDS, PhD, DrOdont. Dept. of Periodontology, School of Dentistry, University of Copenhagen, Denmark.

Bedømmelsesudvalg

  • Professor Søren Kold (formand), Aalborg University, Denmark
  • Professor Daniel S. Thoma, University of Zurich, Switzerland
  • Professor Jörg Wiltfang, University Medical Centre Schleswig-Holstein, Germany

Opdateret