Ph.d.-forsvar ved Rikke Rishøj Mølgaard

Fredag den 9. juni forsvarer ph.d.-studerende ved Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, sygeplejerske Rikke Rishøj Mølgaard sin ph.d.-afhandling omhandlende sygeplejerskers brug af TOKS.

Rikke Rishøj MølgaardEarly Warning Score (EWS eller TOKS) redskabet er indført med henblik på tidlig opsporing, rettidig og kompetent respons ved hospitalsindlagte patienter med tegn på forværring af tilstand. Sygeplejersker er involverede i at opspore tidlige tegn på patient forværring og i at igangsætte optimerende tiltag og/eller tilkalde læge. Sygeplejerskers brug af EWS er dog udfordret. Sygeplejerskerne afviger fra EWS protokollen og der er fundet udfordringer i samarbejdet med lægerne om hvordan EWS anvendes. Det understreger behovet for forskning, der undersøger sygeplejerskers opfattelse og praksis for at bruge EWS. 

Det overordnede formål med ph.d.-projektet var at undersøge sygeplejerskers brug af EWS, samt undersøge sygeplejerskers og lægers idéer til initiativer, som kan støtte sygeplejerskers brug af EWS. Derudover var formålet at undersøge, hvordan participatoriske design metoder kan facilitere eller hæmme ægte deltagelse i en participatorisk proces med læger og sygeplejersker. 

Fundene viste, at sygeplejerskers brug af EWS er influeret af sygeplejerskernes kliniske vurdering og af uudtalte forventninger i samarbejdet med læger. Derudover viste fundene at sygeplejerskernes og lægernes idéer til initiativer sigtede mod at brug af EWS bliver fleksibelt og influeret af sygeplejerskers kliniske vurdering. Fundene viste også, at operationalisering af sygeplejerskers og lægers samarbejde er essentielt for at bruge EWS i en hospitalskontekst. Brugen af participatoriske design metoder faciliterede et miljø med ægte deltagelse for sygeplejerskers og lægers diskussion og refleksion omkring idéer til initiativer for brugen af EWS. 

Dette ph.d.-projekt har vist, at sygeplejerskers brug af EWS fordrer fleksibel brug af EWS. Derudover er facilitering af et miljø for operationalisering af sygeplejerskers og lægers brug af EWS som et samarbejdsredskab væsentligt for brugen EWS i en hospitalskontekst. Involvering af sygeplejersker og læger i en proces med brug af participatoriske design metoder er et brugbart bidrag til udvikling af EWS. Brugen af participatoriske design metoder fordrer dog kontinuerlig opmærksomhed på mulighederne for ægte deltagelse i processen.  

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret finder sted fredag den 9. juni kl. 13.00 i Auditorium Syd, Aalborg Universitetshospital, Hobrovej 18-22 9000 Aalborg. Alle interesserede er velkomne.  

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Professor Mette Grønkjær, Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, Aalborg Universitetshospital
  • Post. Doc. Siri Lygum Voldbjerg, Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, Aalborg Universitetshospital
  • Associate Professor Lone Jørgensen, Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, Aalborg Universitetshospital
  • Professor Erika Frischknecht Christensen, Center for Præhospital and Akut forskning, Aalborg Universitetshospital

Bedømmelsesudvalg

  • Associate Professor Mette Holst, Aalborg Universitet (Formand for bedømmelsesudvalget)
  • Associate Professor Gitte Bunkenborg, Syddansk Universitet
  • Professor Lisa Kurland, Örebro University

 

Opdateret