Ph.d.-forsvar ved Maria Weinkouff Pedersen

Torsdag den 7. december forsvarer læge ved Kardiologisk Afdeling Maria Weinkouff Pedersen sin ph.d.-afhandling om kendetegn samt kort- og langsigtede outcomes hos patienter med akut aortadissektion (rift på hovedpulsåren)

Maria WeikouffOm afhandlingen

Gennem mange år har store internationale aortadissektionsregistre bidraget med værdifuld og opdateret viden omkring denne sygdom: patient karakteristika, symptomer, diagnostik, behandling, komplikationer og overlevelse. Men disse registre baserer sig kun på data fra tertiære hospitaler, og inkluderer derfor kun aortadissektionspatienter, der når frem til disse centre i live.

Det overordnede formål med denne ph.d-afhandling har været at undersøge patient karakteristika samt outcomes på både kort og lang sigt i et nationalt populationsbaseret set-up med henblik på at kunne give et mere fyldestgørende billede af den samlede population, der rammes af akut aorta dissektion. Den generelle opfattelse om at type A er den alvorligste type af aortadissektion, mens type B generelt kan behandles konservativt afspejler sig ikke nødvendigvis i langtidsoverlevelsen.  

Der foreligger meget sparsomme data på, hvorledes overlevende patienter klarer sig på lang sigt. Aorta dissektion kan resultere i komplikationer såsom hypoksisk hjerneskade, apopleksi, nyresvigt og iskæmisk skade af rygmarv, tarm eller ekstremiteter. Faktorer der vil kunne påvirke både patienters livskvalitet og deres evne til at være selvhjulpne. Et af hovedformålene med denne afhandling har derfor også været af undersøge behovet for hjemmehjælp og plejehjem samt undersøge hvilke faktorer der relaterer sig hertil, blandt patienter der overlever en akut aortadissektion.  

Aorta dilatation er en kendt risikofaktor for udviklingen af aortadissektion. Et sidste formål med denne afhandling har været at undersøge relationen mellem aortas størrelse og hhv. alder, blodtryk/hypertension og andre kardiale risikofaktorer i en stor, voksen populationsbaseret kohorte fra Østerbroundersøgelsen, da hidtidige data ikke har været entydige. 

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret afholdes  torsdag den 7. december kl. 14.00 i rum 12.01.004 på Aalborg Universitet, Selma Lagerløfs Vej 249, 9260 Gistrup.

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Niels Holmark Andersen, MD, PhD, DMsSC Department of Cardiology, Aalborg University Hospital
  • Professor Peter Søgaard, MD, DMSc Department of Cardiology, Aalborg University Hospital
  • Kristian Hay Kragholm, MD, PhD Department of Cardiology, Aalborg University Hospital

Bedømmelsesudvalg

  • Clinical associated professor Jon Waarst Gregersen, MD, PhD (Chair)Aalborg University
  • Professor Thomas Gudbjartsson; MD, PhD University of Iceland
  • Associated Professor Jacob Budtz-Lilly, MD, PhD Aarhus University 

Opdateret