Ph.d.-forsvar ved Amalie Helme Simoni

Tirsdag den 25. april forsvarer Amalie Helme Simoni, Dansk Center for Klinisk Sundhedstjenesteforskning  sin ph.d.-afhandling om tendenser i social ulighed i incidens, behandling og prognose blandt patienter med akut koronart syndrom. 

Amalie Helme SimoniAkut koronart syndrom (AKS) er defineret som en akut præsentation af aterosklerose i form af myokardieinfarkt eller ustabil angina pectoris og repræsenterer en førende global dødsårsag. Socioøkonomisk ulighed i epidemiologien af AKS, inklusive behandling og prognose er blevet rapporteret på tværs af lande i mindst 40 år. Imidlertid mangler der fortsat et opdateret overblik over evidensen for social ulighed i incidens, behandling og prognose for AKS baseret på nutidig klinisk international praksis. Derudover er der ikke blevet udført nylige evalueringer af tendenserne i socioøkonomisk ulighed i incidens og prognose for AKS i det danske sundhedsvæsen gennem årtier, hvor behandlingen og epidemiologien af AKS i høj grad er blevet forbedret.

Formålet med ph.d.-afhandlingen var at gennemgå den videnskabelige litteratur fra 2009 til 2021 vedrørende social ulighed i incidens og prævalens af AKS, samt behandling og dødelighed blandt patienter med AKS. Derudover var formålet at undersøge 20-års tendenser i social ulighed i incidens af AKS og prognose blandt patienter med AKS indlagt på danske hospitaler fra 1998 til 2017.

Afhandlingen er baseret på et systematisk litteraturstudie og to danske nationale kohortestudier. Litteratursøgningen blev udført i PubMed og Embase, og inkluderede alle relevante studier publiceret fra 2009 til juli 2021, i henhold til en foruddefineret og publiceret metode. Resultater fra de identificerede studier blev samlet og præsenteret i henhold til udfald, eksponering og risiko for bias. Socioøkonomisk ulighed blev således belyst i henhold til uddannelsesniveau, indkomstniveau, beskæftigelsesstatus, sundhedsforsikringsstatus og kompositte mål for socioøkonomisk position. De to danske kohortestudier inkluderede hele den danske voksne befolkning og alle patienter, som var indlagt på et dansk hospital med en AKS diagnose fra 1998 til 2017. Dette blev tilgået ved hjælp af danske administrative nationale registre. I kohortestudierne blev socioøkonomisk ulighed evalueret på baggrund af personlig ækvivaleret disponibel indkomst og uddannelsesniveau. De primære endepunkter i disse studier var incidens af AKS og major adverse cardiac events (MACE) 30- og 365-dage efter indlæggelse for det oprindelige AKS. Tendenser blev evalueret ved brug af interaktionsanalyser.

Den systematiske litteratursøgning og screening af studierne resulterede i inklusion af 181 studier i det systematiske review. De fleste af de identificerede studier var udført i højindkomstlande og de fleste identificerede en socioøkonomisk ulighed, hvor lavere socioøkonomisk position var associeret med højere AKS incidens eller prævalens, mindre optimal behandling eller højere mortalitet blandt AKS patienterne. Studierne som repræsenterede en lavere risiko for bias, havde højere tilbøjelighed til at identificere denne sammenhæng. De to kohortestudier fandt et fald i incidensen af både AKS og efterfølgende MACE i alle de undersøgte indkomst- og uddannelsesniveauer. Dog forblev incidensraten højest blandt dem med lavest indkomst og uddannelse, og interaktionsanalyserne viste kun et minimalt eller ingen fald i uligheden i incidens af AKS og efterfølgende MACE.

På tværs af de identificerede studier fra det sidste årti, var lav socioøkonomisk position generelt associeret med en højere risiko for AKS og mindre optimal efterfølgende behandling samt mortalitet blandt AKS patienterne. Særligt studier med en lav risiko for bias identificerede denne association. Selvom incidensen af AKS og den efterfølgende prognose er blevet markant forbedret i løbet af de sidste årtier, så er omfanget af den socioøkonomiske ulighed i AKS i den danske velfærdsstat vedblivende.

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret tirsdag den 25. april 2023, kl. 13.00 på Aalborg Universitet, Selma Lagerløfs Vej 249, rum 12.01.004, 9260 Gistrup. Alle interesserede er velkomne. Efter forsvaret afholdes en reception.

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Prof. Søren Paaske Johnsen, MD, PhD, Danish Center for Health Services, Research, Department of Clinical Medicine, Aalborg University
  • Clinical Associate Prof. Svend Eggert Jensen, MD, PhD, Aalborg University
  • Associate Prof. Henrik Bøggild, MD, PhD, Aalborg University
  • Kristian Hay Kragholm, MD, PhD, Aalborg University Hospital

Bedømmelsesudvalg

  • Clinical Prof. Peter Vestergaard, MD, PhD, Aalborg University Hospital (formand)
  • Senior Prof. Ulf de Faire, Institute of Environmental Medicine, Karolinska Instituttet
  • Prof. emeritus, Allan Krasnik, MD, MPH, PhD, Department of Public Health, University of Copenhagen

Opdateret