Ph.d.-forsvar ved Marianne Christensen

Mandag den 11. december forsvarer fysioterapeut ved Fysio- og Ergoterapiafdelingen, Marianne Christensen sin ph.d.-afhandling omhandlende  tidlig progressiv styrketræning til patienter med akillesseneruptur.

Marianne ChristensenNedsat muskelkraft er en væsentlig årsag til ændret funktion efter en akillesseneruptur. Tidlig funktionel genoptræning anbefales som stimulering af senens heling og til forbedring af det fysiske funktionsniveau. Indholdet af rehabiliteringen varierer, og der er forsket meget lidt i anvendelse af tidlige muskelstyrkeøvelser. Ofte mangler træningsprogrammerne information om type, dosering og udførelse, og denne mangel på viden hæmmer implementeringen af forskningsresultater i klinisk praksis.

Formålet med Marianne Christensens ph.d.-studie var at undersøge litteraturen om brug af tidlige styrketræningsøvelser til patienter med akillesseneruptur og dernæst at udvikle og teste effekten af et nyt tidligt progressivt styrketræningsprogram.

Afhandlingen består af tre studier:

Studie 1: Et scoping review med gennemgang af tidligere studier der havde anvendt tidlig styrketræning. De hyppigste øvelser var isometriske øvelser (selvspænding), hælløft eller brug af ekstern modstand. Beskrivelsen af øvelserne var generelt mangelfuld.

Studie 2:  Et feasibility studie af det nye træningsprogram for akillesseneruptur behandlet uden operation.  Patienterne oplevede at øvelserne var meget acceptable, og udførelsen af hjemmeøvelserne var høj.

Studie 3: I et randomiseret kontrolleret forsøg blev effekten af det nye program som supplement til standard træning undersøgt.
Der blev ikke fundet statistisk signifikant forskel på Achilles tendon totale rupture score ATRS efter  13 uger for det nye program i forhold til standard træning alene. Styrkemålene var højere i det nye program efter 9 og 13 uger. Den samlede re-ruptur rate var 2,5 %, med et tilfælde i hver gruppe.

Ph.d.-studiet har vist, at styrketræningsøvelser, som anvendes i tidlig funktionel genoptræning, efter akillesseneruptur, mangler beskrivelse af øvelserne. I de kliniske studier fandt forskerne, at det nye progressive styrketræningsprogram var acceptabelt for patienterne, men det var ikke signifikant bedre end standard træning målt på patientrapporteret outcome ATRS score efter 13 uger.  Generelt bidrager studierne med information om brug af styrketræningsøvelser i den tidlige genoptræning efter akillesseneruptur og præsenterer specifikke træningsdeskriptorer om udførelse af øvelserne, hvilket er relevant for brug i klinisk praksis og fremtidig forskning.

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret afholdes mandag den 11. december, kl. 13.00 i lokale 12.01.004, Aalborg University, Selma Lagerløfs Vej 249, 9260 Gistrup. Alle interesserede er velkomne.

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Professor Michael Skovdal Rathleff, PhD., dr.med, Aalborg University, Denmark
  • MD Inge Lunding Kjær, Department of Orthopedic Surgery,  Aalborg University Hospital, Denmark
  • Professor Karin Grävare Silbernagel, PT, ATC, PhD, University of Delaware, DE, USA

Bedømmelsesudvalg

  • Clinical Professor Søren Kold, MD, PhD, (chair), Aalborg University, Denmark
  • Associate Professor Karen McCreesh, PT PhD, Limerick University, Ireland
  • Professor Michael Rindom Krogsgaard, MD PhD, Bispebjerg Hospital and University of Copenhagen, Denmark
 
 

Opdateret