Formålet med projektet er at undersøge hvordan p-piller påvirker blodstørkningsprocessen, både med kendte analyser men desuden med en række nye undersøgelser.
En stor del af piger/kvinder i fødedygtig alder bruger p-piller som svangerskabsforebyggende behandling, og i langt de fleste tilfælde fungerer denne behandling som den skal. Der er dog enkelte piger/kvinder som får bivirkninger i form af blodpropper i benene og/eller lungerne. Der findes d.d. ingen specifik test som kan hjælpe lægen at bedømme hvilke piger/kvinder, som har størst risiko for at få blodpropper. Formålet med vores forsøg er at prøve at finde sådan en test, så man i fremtiden kan undgå, at de piger/kvinder som har større risiko for at få blodpropper, kommer i behandling med p-piller. Vi vil derfor udføre en række nye undersøgelser på blodprøverne for at undersøge effekten af p-pillerne på blodets evne til at størkne og ud fra disse resultater fastlægge normalværdier, så vi senere kan bruge testene, når kvinder i risiko skal vurderes.
Fremgangsmåden for vores forsøg er at vi vil inkludere mellem 60 og 80 piger/kvinder som får taget en blodprøve før start af p-piller, samt en opfølgende blodprøve 3 måneder efter start af p-piller.
Forsøgsdeltagerne skal kontakte forsøgsansvarlig læge via telefon og aftale en tid til blodprøve og mundtlig information i vores blodprøveambulatorium på Aalborg Universitetshospital, Sygehus Syd før de går i gang med behandling med p-piller. Ikke myndige forsøgsdeltagere skal have forældrenes skriftlige og mundtlige samtykke til deltagelse i forskningsprojektet og forældrene skal have adgang til både skriftlig og mundtlig information. En bioanalytiker udtager en blodprøve, derefter vil forsøgsdeltageren komme ind til en kort samtale hos forsøgsansvarlige læge, Jesper Strandberg, hvor et kort spørgeskema vil blive gennemgået og der er mulighed for at stille spørgsmål. Cirka 3 måneder efter start af p-piller (efter 3. menstruationscyklus) skal forsøgsdeltagerne møde op i vores ambulatorium til blodprøve nummer to.
Blodprøverne vil blive analyseret og vi vil beskrive hvordan forskellige værdier i blodet ændrer sig under p-pillebehandling.
Forsøgspersonen vil ikke selv have umiddelbar gavn af at deltage i dette forskningsprojekt men vores forventning er, at vi med dette forsøg vil få et vigtigt redskab til at kunne vurdere risiko for blodprop hos de piger/kvinder som i fremtiden skal i behandling med p-piller. Hvis der i blodprøverne fremkommer oplysninger om tilstande som kunne have væsentlig betydning for forsøgsdeltageren, vil denne information, efter samtykke fra forsøgsdeltageren, selvfølgelig blive formidlet til forsøgsdeltagerens egen læge.
Deltagerinformation
Læs deltagerinformation rettet imod myndige forsøgsdeltagere.
Læs deltagerinformation rettet imod ikke-myndige (15-17 år) forsøgsdeltagere.