Ph.d.-forsvar ved Jens Borgbjerg

Fredag den 21. oktober forsvarer ph.d.-studerende ved Radiologisk Afdeling, Jens Borgbjerg sin ph.d.-afhandling omhandlende udvikling og anvendelse af en webbaseret platform til facilitering af radiologiske observatør-variationsstudier.

Jens BorgbjergDet radiologiske forskningsmiljø har fremhævet, at studier, som undersøger observatørvariation i vurderingen af radiologiske undersøgelser, er relativt sjældne. Hertil kommer, at de studier, der gennemføres vanligvis, inkluderer observatører i et antal og spænd af erfaring således, at generaliserbarheden bliver begrænset. Dette problem kan i en vis udstrækning forklares med baggrund i de logistiske udfordringer, herunder dataregistrering, der er forbundet med at udføre studier, der inkluderer en bred vifte af observatører fra forskellige institutioner.

Hovedformålet med Jens Borgbjergs ph.d.-afhandling var at udvikle og anvende en webbaseret platform til facilitering af radiologiske observatør-variationsstudier. Et særligt fokus var på evaluering af målevariation i tilknytning til endimensionelle, kontinuerte variabler bestemt med ultralyd og CT-billeder.

Der blev gennemført et metodestudie, som bestod i udviklingen af en webbaseret applikation til visualisering af radiologisk volumetriske datasæt. Denne applikation blev benyttet i to ud af tre anvendelsesstudier. Platformen blev gradvis forbedret i forbindelse med afviklingen af anvendelsesstudierne. Disse anvendelsesstudier indbefattede bestemmelse af abdominal aortadiameter i forhold til screening for abdominalt aortaaneurisme og parenkym- og gangdiametre hos kronisk pancreatitis-patienter.

Brugervenligheden af den udviklede platform blev vurderet såvel som applikationens grafikafviklings- og downloadhastighed.

Samlet set viste platformen sig nyttig til lettere at gennemføre radiologiske observatør-variationsundersøgelser i overensstemmelse med anbefalinger fremsat i den radiologiske forskningslitteratur.

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret afholdes fredag den 21. oktober kl. 13 i Medicinerhusets auditorium. Alle interesserede er velkomne.

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Prof. Asbjørn Mohr Drewes, MD, PhD, DMSc (PhD supervisor), Aalborg University Hospital, Aalborg University, Denmark
  • Prof. Jens Brøndum Frøkjær, MD, PhD (assistant PhD supervisor), Aalborg University Hospital, Aalborg University, Denmark
  • Post. Doc. Heidi Søgaard Christensen, MS, PhD (assistant PhD supervisor), Aalborg University Hospital, Aalborg University, Denmark

Bedømmelsesudvalg

  • Prof. Helle Damgaard Zacho, MD, PhD, DMSc (chair), Aalborg University Hospital, Aalborg University, Denmark
  • Prof. Søren Rafael Rafaelsen, MD, DMSc, Lillebaelt Hospital, University of Southern Denmark, Dr John D. Thompson, BSc, MSc, PhD, University of Salford, England

Opdateret