Ph.d.-forsvar ved Charles Vesteghem

Fredag den 25. marts forsvarer projektleder Charles Vesteghem, Hæmatologisk Forskningsafsnit, sin ph.d.-afhandling om håndteringen af systemisk anticancerbehandling til patienter, med fremskredent kræftforløb. 
Charles VesteghemSystemisk anticancerbehandling (SACT) har ofte alvorlige kort- og langtidsbivirkninger. Nogle patienter med begrænset resterende overlevelsestid vil derfor kun opleve bivirkninger uden at opnå en klinisk fordel. SACT bør derfor undgås i disse tilfælde for at begrænse negativ påvirkning af den sundhedsrelaterede livskvalitet tæt på livets afslutning.

Denne afhandling indeholder tre studier. I det første har vi defineret en indikator til at kvantificere hyppigheden af sene SACT-administrationer, der undgår den sampling bias, som findes i de populære indikatorer introduceret af Earle et al. og Wallington et al.

For at muliggøre implementeringen af en indikator på nationalt plan skal indikatoren kunne beregnes let og pålideligt ved hjælp af tilgængelige sundhedsdata. Landspatientsregistret (LPR) kunne evt. bruges til det, men dets validitet skal overvejes. Vi har gennemført et valideringsstudie, der på behandlingsniveau sammenligner LPR med den lokale MedOnc database.

En strategi til at begrænse hyppigheden af sen SACT-administration er at hjælpe klinikerne til bedre at vurdere risikoen for tidlig død efter SACT. I det sidste studie sammenligner vi fem maskinlæringsteknikker til dynamisk forudsigelse af 30-dages dødeligheden for patienter med fremskreden cancer og evaluerer nytteværdien af den bedste model.

I denne afhandling var det målet at kunne foreslå en forbedring af håndteringen af sen SACT-administration til kræftpatienter gennem bedre overvågnings- og maskinlæringstilgange baseret på omfattende sundhedsdata. Vi har foreslået en række redskaber, der potentielt kan bruges til at implementere et nationalt i værktøjer til overvågning og dynamisk prædiktion af 30-dages dødeligheden efter SACT, når disse resultater er blevet bekræftet i prospektive studier.

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret afholdes fredag den 25. marts kl. 14 i Auditorium A, Forskningens Hus. 

Forsvaret kan også følges via Zoom: https://aaudk.zoom.us/j/68199401091

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Hovedvejleder

  • Professor Martin Bøgsted, Department of Clinical Medicine, Aalborg University, Denmark

Medvejledere

  • Clinical Professor Ursula Falkmer, Department of Clinical Medicine, Aalborg University, Denmark
  • Associate Professor Rasmus Froberg Brøndum, Department of Clinical Medicine, Aalborg University, Denmark
  • Professor Karen Dybkær, Department of Clinical Medicine, Aalborg University, Denmark

Bedømmelsesudvalg

  •  Associate Professor Deirdre Cronin Fenton, Department of Clinical Epidemiology, Aarhus University, Denmark
  • Professor Anita Burgun, Department of Biomedical Informatics, Paris University, France
  • Associate Professor Henrik Bøggild (), Department of Health Science Technology, Aalborg University, Denmark

Opdateret