Aalborg UH udvikler nyt patienttøj

Patienttøjet har stort set ikke ændret sig i 35 år. Nu er Rengørings- og Serviceafdelingen i gang med at tænke nyt om farver, faconer og flipper – som de første i Danmark. Tøjet betyder nemlig en hel del for patientens velbefindende, værdighed og aktivitetsniveau.

Patienttøj 
Det nye tøj er blevet vel modtaget af både patienter og personale. Foto: Line Bloch Klostergaard, Kommunikation.

Når patienterne bliver indlagt på nye universitetshospital, der er ved at blive bygget i Aalborg Øst, bliver det sandsynligvis også i nye gevandter. 

»Vi kan se, at der opstår helt nye behov på det nye universitetshospital, hvor der f.eks. bliver både et børnehus, et ambulant hus, flere sengekryds og en operationsbygning. Det stiller alt sammen forskellige krav til vores patienttøj, og det skal vores serviceydelser matche,« siger Susanne Sørensen, som er leder af Rengørings- og Serviceafdelingen og desuden formand for den regionale brugergruppe, der arbejder med vaskerikontrakten og patienttøjet.

Og der er god grund til at udvikle, siger projektsygeplejerske Anita Tracey, der tidligere har forsket i tøjets betydning for patienten og behandlingen.

»Identiteten hænger sammen med tøjet, og vi tager jo personligheden fra patienterne, når vi putter dem i hospitalstøj – ovenikøbet tøj, der er hvidt, unisex og uden pasform. Det understøtter ikke patientens velvære og værdighed. Vi oplevede, at patienter i eget tøj var mere aktive – hentede f.eks. saft selv i stedet for at få det bragt – og al forskning viser, at fysisk aktivitet er vigtigt, da sengeleje kan medføre komplikationer.«

Første til at tænke nyt

I den nye kollektion af patienttøj kommer der både farver, flipper på skjorten, dagtøj og nattøj – og som noget helt nyt: en bh.

»Nu går patienten jo i princippet rundt i nattøj hele tiden. Der vil vi gerne ind og hjælpe med fastholde en normal døgnrytme og give patienten mulighed for at skifte mellem dag- og nattøj. Det giver velvære og gør, at man ser mindre syg ud – og så føler man sig også pludselig mindre syg,« siger Anita Tracey.

Der bliver også udviklet både nyt tøj til indlagte patienter og helt nyt engangstøj til dagkirurgiske patienter. 

»Engangstøjet bliver noget tøj, patienterne kan tage på hjem, hvis de ønsker det – eller som nemt kan klippes i stykker, f.eks. i forbindelse med en operation,« fortæller Susanne Sørensen og fortsætter:

»Vi er faktisk de første i landet, der sætter fokus på området – og det er også nødvendigt. Tøjet, vi har nu, er ikke ret kønt og ikke rigtig tidssvarende, og vi har nok kørt ”business as usual” i mange år. Nu har vi chancen for at skabe værdi for patienterne på et lidt overset område – ovenikøbet via et udviklingsprojekt, der ikke koster hospitalet noget.«

Pilottestet hos indlagte patienter

I slutningen af november blev den nye kollektion testet hos patienter og personale i Onkologisk Afsnit D3.

»Tøjet blev rigtig godt modtaget, både af patienter og personale – og der var også en række gode input, som vi nu tager med i den videre udvikling,« siger Susanne Sørensen. 

Ud over Rengørings- og Serviceafdelingen har Forskningsenheden for Klinisk Sygepleje på Aalborg Universitetshospital samt designer Rikke Løvenskiold fra De Forenede Dampvaskerier A/S lagt en masse kræfter i det store innovationsprojekt.

Det hele altså i tæt samarbejde med afsnitsledende sygeplejerske Tina Seidelin Rasmussen, NOTIA, og projektsygeplejerske Anita Tracey, Kvalitet og Sammenhæng, der har forsket i tøjets betydning for patienten.

Opdateret