Føleforstyrrelser efter kemoterapi skal undersøges

Bestemte typer kemoterapi kan give skader på nervebanerne. Et nyt forskningsprojekt på Aalborg Universitetshospital skal afdække omfanget af patienter, som oplever nerveskader og føleforstyrrelser under og efter deres kræftbehandling.

Op mod 90% af alle patienter, som behandles med det kemoterapeutiske stof oxaliplatin, oplever en grad af nerveskader under eller efter endt behandling. Generne spænder fra let ændret følesans i fingre og tæer til invaliderende gangbesvær.

Sygeplejerske og postdoc i Klinisk Sygepleje Birgith Pedersen fra Aalborg Universitetshospital står i spidsen for et nyt forskningsprojekt, der skal afdække omfanget af skader. Projektet tager udgangspunkt i patienter, der er blevet opereret for tyktarms- og endetarmskræft og som modtager opfølgende kemoterapi. Målet er at indsamle mere viden om, hvordan skaderne udvikler sig og påvirker patienternes liv, under og efter at de har afsluttet deres kræftbehandling.

- Vi har brug for mere viden om, hvordan nerveskaderne – såkaldt perifer neuropati – udvikler sig over tid, og hvilken indflydelse skaderne får på den måde, patienterne efterfølgende må leve deres liv. Den viden er afgørende for, at vi som et samlet sundhedsvæsen er klædt bedst muligt på i forhold til at forstå og håndtere de udfordringer, som rammer patienterne, hvad enten det det drejer sig om kontakt til hospitalspersonale eller den praktiserende længe, forklarer Birgith Pedersen.

I forskningsprojektet indsamler forskergruppen systematiske registreringer af patienternes oplevede nerveskader fra den første behandling til tre år efter behandlingen er afsluttet.

Projektet er netop støttet med kr. 576.000 fra Novo Nordisk Fondens stipendier til forskning i klinisk sygepleje og gennemføres i samarbejde med sygeplejerske Marlene Æ. Jensen, MKS, læge og ph.d.-studerende Joanna Szpejewska, overlæge Mette Yilmaz, teamansvarlig overlæge for patienter med tarmkræft samt andre relevante samarbejdspartnere der inddrages i projektets forløb.

Opdateret