Ny artikel - Vi må værdsætte de gode dage: en kvalitativ undersøgelse af patientens oplevelse af at få diagnosen reumatoid atrit

Abstrakt
Baggrund: I Danmark diagnosticeres hvert år ca. 2000 personer med reumatoid artrit. Der mangler viden om patientens oplevelse af at få diagnosen og deres behov for støtte og vejledning. Formål: At opnå øget indsigt i, hvordan patienter med ny-diagnosticeret reumatoid artrit oplever at få stillet diagnosen og deres behov for støtte og vejledning fra sygeplejersken. Metode: Kvalitativt design baseret på ni semistrukturerede interviews, analyseret gennem en tematisk analyse. Fund: Der fremkom fire temaer: At få diagnosen, At lære at leve med sygdommen, Tanker om fremtiden og Behov for støtte og vejledning. Konklusion: Forståelsen af hverdagslivet med sygdommen kom gradvist og patienterne var forskellige steder i deres erkendelsesproces. De var som udgangspunkt indstillede på at omstille sig til de justeringer, sygdommen måtte indebære. Der var derfor på diagnosetidspunktet behov for at tilpasse både ind- holdet og mængden af information til den enkelte og at individualisere tilbuddet om fremtidig støtte og vejledning.

Artiklen er udgivet i Nordisk Sygeplejeforskning årgang 10, nr. 1-2020 og forfattet af Lone Høegh Pedersen, Hanne Agnholt, Anne Frey Madsen & Mona Kyndi Pedersen.


Opdateret