Forskningsprojekt med fokus på sygeplejen

I et nationalt forskningsprojekt sættes der nu fokus på ”Missed Nursing Care”, som handler om den nødvendige sygepleje, der af forskellige årsager bliver forsinket eller ikke bliver udført.

Missed Nursing Care

Formålet med projektet er at kortlægge forekomsten af Missed Nursing Care og årsager til, hvorfor sygeplejen ikke udføres. Konsekvenserne af Missed Nursing Care er store. Internationalt er det påvist, at Missed Nursing Care øger risikoen for komplikationer som eksempelvis tryksår, hospitalserhvervede infektioner, eller at tidlige tegn på kritisk sygdom ikke bliver opdaget i tide. Derudover påvirker det arbejdsmiljøet og muligheden for fastholdelse af plejepersonalet.

- En af forudsætningerne for at ændre vilkårene for sygeplejen er, at vi får en viden om forekomsten af og årsagerne til Missed Nursing Care. Denne viden kan bidrage til at styrke og synliggøre betydningen af sygepleje fortæller forskningsleder og professor i klinisk sygepleje, Mette Grønkjær.

Alle danske hospitaler inviteres til at deltage i projektet, som forløber frem til nytår. Plejepersonale på medicinske og kirurgiske sengeafsnit samt intensivafdelinger vil efter aftale med deres ledere få tilsendt et elektronisk spørgeskema til deres arbejdsmail. Besvarelsen er anonym, og derfor kan hverken den enkelte medarbejder eller afsnittet identificeres i resultaterne. Projektet er gjort muligt efter bevilling fra ForskningsKUBER i 2021.

- Vi håber, så mange som muligt vil udfylde spørgeskemaet, da det er personalets oplevelser, der er vigtige og afgørende i dette forskningsprojekt. Ved at samle data på alle danske hospitaler får vi en helt unik mulighed for at generere et stort datasæt, der kan anvendes i fremtidig forskning inden for sygeplejen. Tilsvarende giver undersøgelsen også mulighed for at sammenligne os med andre lande samt indgå i internationale forskningsprojekter afslutter Mette Grønkjær.

Projektet udgår fra Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, Aalborg Universitetshospital.

Opdateret