Ny bog om Fundamentals of Care

Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje har i samarbejde med lokale, tværinstitutionelle og nationale samarbejdspartnere forfattet en ny bog, der præsenterer "Fundamentals of Care" som begrebsramme for sygepleje.

Fundamentals of Care-bogI 2016 introducerede Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje begrebsrammen ”Fundamentals of Care” som udgangspunkt for det sygeplejefaglige arbejde på Aalborg UH. Siden da er der arbejdet målrettet med at implementere begrebsrammens principper i den sygeplejefaglige praksis.

Forskningsenheden samt regionale og nationale samarbejdspartnere har nu samlet erfaringerne med at arbejde med begrebsrammen i en dansk kontekst i bogen ”FUNDAMENTALS OF CARE: Klinik, ledelse, uddannelse og forskning”. 

Bogen, som er skrevet i samarbejde med en række tværinstitutionelle og nationale samarbejdspartnere, er den første samlede præsentation af Fundamentals of Care på dansk, og målet er at bidrage til, at alle sygeplejersker fokuserer mere målrettet på sygeplejens selvstændige genstandsområde.

I bogen gentænkes på forskellig vis fagets helt fundamentale spørgsmål: Hvad er sygepleje, og hvad bør sygepleje rette sig mod? Den henvender sig derfor til sygeplejersker på alle niveauer og inden for alle virksomhedsområder. Det gælder kliniske sygeplejersker, ledere, undervisere og forskere, samt bachelor-, master- og kandidatstuderende.

Bogen er skrevet i samarbejde med kliniske sygeplejersker, ledere, undervisere og forskere, og de viser hver især, hvilket potentiale denne form for grundlagstænkning rummer. I klinisk praksis og på ledelsesniveau kan bogen bruges i faglige refleksionsfora, journal clubs o.l. På ledelsesniveau kan bogen bidrage til at styrke argumentation for sygeplejens genstandsområde i prioriteringer, normeringer og ressourcetildeling. I uddannelses- og forskningsmiljøer kan bogen være med til at tydeliggøre, hvad sygepleje er, og hvor faget behøver ny viden og forskning.

Bogen udkommer fra forlaget Munksgaard den 4. maj.

 

Hvad er FoC?


Fundamentals of Care (FoC) er udviklet med henblik på at sikre, at patienters fysiske, psykosociale og relationelle behov imødekommes i sygepleje. Målet med begrebsrammen er at yde situationsorienteret og personcentreret sygepleje. I takt med sundhedsvæsenets og samfundets udvikling er det nødvendigt løbende at definere og redefinere sygeplejeprofessionens genstandsfelt. Bevidsthed om sygeplejens kompleksitet, og hvad sygepleje er og fordrer, muliggør kvalitetsudvikling og -sikring af sygepleje og dermed bedst mulig sygepleje til den enkelte patient og borger. Begrebsrammen FoC er én måde at beskrive, hvad sygepleje er og fordrer.

Opdateret