Ny artikel: Vigtigt at lade patienten evaluere sin indlæggelse på intensiv

Alle sundhedspersoner bør have viden om intensivpatienters helbredsproblemer efter intensivopholdet.

Resumé

Baggrund. I de senere år er der kommet mere og mere fokus på rehabilitering efter kritisk sygdom og indlæggelse på et intensivafsnit over hele verden, og antallet af patienter, som indlægges til intensivbehandling og overlever kritisk sygdom, er stigende. Traditionelt har der været fokus på dødelighed, men ikke på senfølgerne for de overlevende efter intensivophold. Mange patienter har nye eller tiltagende fysiske, kognitive eller psykiske helbredsproblemer efter indlæggelsen, såkaldt Post-Intensive Care-syndrom (PICS). PICS, som påvirker både de overlevende og deres pårørende, reducerer livskvaliteten og øger de samlede behandlingsomkostninger.

Formål. På et intensivafsnit på et universitetshospital i Danmark får patienterne tilbudt en sygeplejerskeledet samtale tre måneder efter indlæggelse for at hjælpe dem med at håndtere PICS og identificere muligheder for yderligere intervention. Formålet med studiet var: 1. At beskrive tidligere intensivpatienters oplevelse af samtalen, især med hensyn til indhold og rammer. 2. At undersøge fordelene ved samtalen i forhold til de enkelte patienters PICS-symptomer.

Metode. Fokuseret etnografi, der kombinerer observationer og interview, blev valgt som metodologi. 10 patienter deltog i studiet, som var todelt; 1) et observationsstudie af den aktuelle opfølgningssamtale; 2) et semistruktureret interviewstudie baseret på observationer og udsagn fra opfølgningssamtalen. Data blev analyseret ved brug af hermeneutisk-fænomenologisk metode.

Resultater. Samtalens indhold og rammer havde afgørende betydning. Gensyn med afsnittet og oplevelse af omgivelserne var af meget stor betydning for patienternes håndtering af PICS. Inddragelse af pårørende var væsentligt, da de spillede en stor rolle i forbindelse med patienternes rehabilitering.

Konklusioner.Deltagelse i samtalen og gensyn med afsnittet viste sig at være vigtigt. Det hjalp patienterne med at forstå deres symptomer og det, der var foregået under deres ophold på intensivafsnittet.

Betydning for klinisk praksis. Opfølgning efter indlæggelse på intensivafsnit:

  • giver patienterne en forståelse af deres PICS-symptomer.
  • gensyn med sengestuen med alt det tekniske udstyr og genhør af lydene giver patienterne en forklaring på nogle af deres tanker og mareridt.
  • giver patienterne en følelse af at tilhøre en gruppe normale, tidligere intensivpatienter, hvilket er et vigtigt element i den videre bearbejdning og håndtering af intensivopholdet.
  • Pårørende har en vigtig rolle og bør deltage i opfølgningen.
Artiklen er publiceret i Fag & Forskning Sygeplejersken, nr. 2/4 2019, og er forfattet af: Ann Louise Bødker Hanifa, Anne Okkels Glæemose & Birgitte Schantz Laursen.

Opdateret