Ph.d.-forsvar ved Mine Benedicte Lange

Fredag den 10. marts forsvarer overlæge Mine Benedicte Lange, Nuklearmedicinsk Afdeling og Klinisk Kræftforsknings Center Aalborg, sin ph.d.-afhandling omhandlende den diagnostiske træfsikkerhed ved brug af relevante billeddiagnostiske metoder til påvisning af knoglemetastaser sammenholdt med diagnostik via biopsi.

Om afhandlingen

Baggrund og formål

Metastasering til knogler er den tredje hyppigste lokalisation næst efter lunge og lever. Tidlig og præcis diagnostik af knoglemetastaser er afgørende for iværksættelse af behandling og dermed for sygelighed og død. Billeddiagnostiske undersøgelser såsom røntgen, CT, MR, knogleskintigrafi og PET-CT spiller en afgørende rolle for tidlig og præcis detektion. 

Formålet med denne ph.d.-afhandling har været at tilvejebringe valid dokumentation på den diagnostiske træfsikkerhed for relevante billeddiagnostiske metoder til påvisning af knoglemetastaser udelukkende ved brug af biopsi som guld-standard. Samtidig har formålet været at undersøge, om denne træfsikkerhed påvirkes af adgang til tidligere samt rækkefølgen af billeddiagnostiske undersøgelser. Endelig ønskes dokumentation for, at en knoglebiopsi-diagnose rent faktisk kan betragtes som guldstandard. 

Metode

Ph.d.-studierne er udført som en retrospektiv konsekutiv kohorteundersøgelse af knoglebioptisk materiale indsamlet via Aalborg Universitetshospitals Patologiske Afdeling ved computersøgning af bioptisk materiale registreret i SNOMED (Systematized Nomenclature of Medicine) som T10* og T11* koder for henholdsvis cytologiske og histologiske knogle biopsier i perioden fra 1. januar 2011 til 31. juli 2013. I undersøgelsen af den diagnostiske træfsikkerhed blev 409 biopsier inkluderet og diagnosen på de billeddiagnostiske undersøgelser foretaget indenfor 6 måneder før biopsien blev gennemgået og holdt op mod biopsidiagnosen. I det næste studie indgik 216 knoglebiopsier med mindst 2 forskellige billeddiagnostiske undersøgelser i 6 måneders perioden før knoglebiopsien. Den billeddiagnostiske træfsikkerhed af de indgåede undersøgelser med eller uden anden forudgående billeddiagnostik og den mulige indflydelse af sekvensen af disse blev undersøgt. Endelig fulgte vi op på 215 benigne knoglebiopsier i to år efter den første benigne biopsi diagnose ved at se på diagnoserne fra samme anatomiske lokalisation fra yderligere biopsier og/eller billeddiagnostiske undersøgelser og/eller klinisk information for derigennem at kunne kategorisere den første biopsi som reelt benign, reelt malign eller tvetydig. 

Resultater og konklusion

Sensitiviteten af MR og FDG-PET/CT viste sig signifikant bedre end CT, som havde en bedre specificitet; generelt var disse modaliteter signifikant mere træfsikre end røntgen og knogleskintigrafi. Sensitiviteten for osteolytiske og blandede læsioner var signifikant højere for MR og PET/CT end for CT, hvilket ikke var tilfældet for osteosklerotiske læsioner. Ved rygsøjle læsioner viste MR den signifikant bedste sensitivitet, hvilket ikke var tilfældet for læsioner i de øvrige dele af skelettet. Mine Benedicte Lange kunne ikke dokumentere en signifikant forskel på den diagnostiske træfsikkerhed af de billeddiagnostiske undersøgelser, uanset om de var forudgået af en anden modalitet eller ej, men sekvensanalyserne indikerede, at jo større diagnostisk nøjagtighed en given modalitet antages at have, desto større er risikoen for at påvirke nøjagtigheden af efterfølgende billedmodaliteter. Endelig fandt vi at en benign knoglebiopsi kan betragtes som et validt kriterium for fravær af knoglemetastaser, idet 98 % af de benigne biopsier viste sig at være reelt benigne 2 år efter den første biopsi. 

Denne ph.d.-afhandling har for første gang dokumenteret, at MR og PET/CT er de bedste billeddiagnostiske undersøgelser til detektion af knoglemetastaser holdt op med guldstandarden, knoglebiopsi, som samtidig er blevet dokumenteret rent faktisk kan betragtes som guldstandard. Studierne har ikke kunnet vise, at det har nogen signifikant betydning for den diagnostiske træfsikkerhed, hvor vidt der er adgang til tidligere billeddiagnostiske studier, men der sås en trend mod, at jo større diagnostisk nøjagtighed en given modalitet antages at have, desto større er risikoen for at påvirke nøjagtigheden ved analyse af efterfølgende billedmodaliteter.

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret afholdes fredag den 10. marts kl. 13.00 i Auditoriet, Aalborg Universitetshospital Syd. Alle interesserede er velkomne.

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Helle Damgaard Zacho (hovedvejleder), professor (chair), MD, PhD, DMSc, Department of Nuclear Medicine, Clinical Cancer Research Center, Aalborg University Hospital, Aalborg, Denmark
  • Lars Jelstrup Petersen, Professor, MD, DMSc, CBA, Department of Nuclear Medicine, Clinical Cancer Research Center, Aalborg University Hospital, Aalborg, Denmark
  • Michael Bachmann Nielsen, Professor, MD, DMSc, PhD, Department of Biomedical Sciences, University of Copenhagen, Copenhagen, Denmark, Department of Diagnostic Radiology, Rigshospitalet, Copenhagen, Denmark

Bedømmelsesudvalg

  • Professor Jens Brøndum Frøkjær (formand for bedømmelsesudvalget), Aalborg University, Denmark
  • Professor Nils Vetti, Haukeland University Hospital, Norway
  • Senior Lecturer John D Thompson, University Hospitals of Morecambe Bay – NHS Foundation Trust, UK

 

 

 

Opdateret