Ph.d.-studie undersøger blodproprisiko

Er risikoen for at få en blodprop i hjertet større, hvis man er i kræftbehandling? Og overstiger den i så fald fordelene ved behandlingen? Det skal et nyt ph.d.-studie undersøge.

Jan W Shanmuganathan
Jan W Shanmuganathan. Foto: Line Bloch Klostergaard

Humøret fik et kraftigt nøk opad, da læge ved Hjertemedicinsk Afdeling, Jan Walter Dhillon Shanmuganathan forleden fik svar på en ansøgning til Danish Cardiovascular Academy. Med en fornem bevilling på 1.65 mio kr. er udgifterne til det ph.d.-studie, som han brænder for at komme give sig i kast med, nemlig fuldt finansieret.

- Det betyder virkelig meget, da vi har fat i et spændende forskningsfelt, som kan få betydning for rigtig mange mennesker, fortæller han.

Jan Walter Dhillon Shanmuganathan har i flere år beskæftiget sig med risikoen for at udvikle en blodprop i hjertet, når man er i kræftbehandling. En forskning der er sket i samarbejde med hovedvejleder, lektor og overlæge ved Hjertemedicinsk Afdeling, Phillip Freeman samt Onkologisk Afdeling.

- I et stort registerstudie har vi kigget på 10.000 patienter med mave-tarmkræft, for at se, om den kræftmedicin, de har fået, har øget deres risiko for at udvikle blodprop i hjertet. Studiet viste, at risikoen for at få en blodprop ganske vist siger – men ikke så meget, at det overskygger fordelene ved selve kræftbehandlingen, fortæller han.

Måske ubegrundet bekymring

Bekymringen blandt kræftlæger for, om visse typer af kræftmedicin markant forøger risikoen for blodpropper i hjertet, kan betyde, at lægerne indstiller behandlingen, hvis en patient pludselig får en blodprop. For at forstå denne problemstilling nærmere, er det nødvendigt at foretage supplerende undersøgelser forud for behandling, forklarer Jan Walter Dhillon Shanmuganathan.

- I mit ph.d.-studie vil vi dykke nærmere ned i registrene for at belyse området. I det første delstudie vil vi undersøge, om der er forskel på risikoen ved brug af tabletbehandling i forhold til intravenøs behandling. Dernæst vil vi undersøge risikoen ved behandling med vækstfaktorer, og endelig vil vi forsøge at identificere, om der er bestemte kræftformer, der kræver særlig opmærksomhed, fortæller Jan Walter Dhillon Shanmuganathan.

Han håber, at ph.d.-studiet kan bibringe kræftlægerne et bedre grundlag for at kunne afveje fordele og ulemper ved at fortsætte behandlingen, når en kræftpatient rammes af en blodprop i hjertet.

- Vi ved, at kræft i sig selv er en risikofaktor for at udvikle blodpropper, og at kræftmedicinen øger risikoen. Men hvor meget og hvornår er kun meget sparsomt belyst i litteraturen. Derfor er det vigtigt at finde ud af, om bekymringerne er reelle, eller om patienter går glip af en god og effektiv behandling på grund af en meget lille risiko. På sigt håber vi også, at studiet kan bidrage til, at man kan estimere risikoen for blodprop hos den enkelte patient, siger Jan Walter Dhillon Shanmuganathan.

Jan Walter Dhillon Shanmuganathan glæder sig over, at hans studie bygger bro mellem det hjertemedicinske område og det onkologiske.

- Tværfagligt samarbejde er vigtigt for at sikre, at de beslutninger, vi træffer i sundhedsvæsenet, er videnskabeligt velbegrundede. Med ph.d.-studiet håber vi at kunne styrke de faglige bånd yderligere, og bidrage til et endnu stærkere videnskabeligt afsæt for kræftbehandlingen, siger Jan Walter Dhillon Shanmuganathan.

Ph.d.-studiet ventes afsluttet i 2026.

Opdateret