Rammer og vilkår for udøvelse af sygepleje har som en følge af Covid-19 pandemien ændret sig, ikke kun for sygeplejersker, der arbejder med Covid-19 patienter, men også for sygeplejersker, der arbejder med andre sårbare patienter, der har brug for indlæggelse eller ambulant kontakt med hospitalsvæsenet. Covid-19 pandemien har blandt andet medført væsentligt begrænsede muligheder for at pårørende må besøge og ledsage patienter under indlæggelse og ved ambulante kontakter.
Samarbejdet mellem patienter, sygeplejersker og pårørende er vigtigt i forhold til at kunne tilbyde den enkelte patient og dennes pårørende en individuel sygepleje. Vi ved, at det er vigtigt at inddrage patienten i egen behandling og pleje. Endelig ved vi, at pårørende fungerer som patientens støtte - fysiske og psykiske, de hjælper med at huske information, og de er dem, der kender patientens vaner og rutiner. Pårørendes viden er dermed uundværlig i planlægning og udførelse af en individuel sygepleje.
Vi formoder, at restriktionerne i forbindelse med besøg og følgeskab under Covid-19 pandemien har påvirket sygeplejerskers evne til at etablere og opretholde en relation til patienten og dennes pårørende. Den viden vi får gennem projektet vil gøre os bedre til at håndtere lignende situationer i fremtiden og derigennem bedre sygeplejerskers mulighed for at tilbyde en individuel sygepleje til patient og pårørende.
Undersøgelsen består af tre dele:
1.
”En ny rolle i en ændret kontekst – et sygeplejerskeperspektiv på COVID-19´s betydning for udøvelse af sygepleje”
Kontaktpersoner: Karin Bundgaard Mikkelsen, RN, MScN, PhD, Klinik Hoved-Orto og Lone Jørgensen, RN, PhD, Klinik Kirurgi og Kræftbehandling, e-mail: karin.bundgaard@rn.dk
2.
”At være i et limbo mellem det normale og det anderledes – et patientperspektiv på betydning af COVID-19’s indflydelse i forbindelse ambulante behandlinger og indlæggelser”
Kontaktpersoner: Birgitte Lerbæk, RN, PhD-student, Klinik Medicin og Akut og Birgith Pedersen, RN, PhD, Klinik Kirurgi og Kræftbehandling. E-mail: birgitte.lerbaek@rn.dk
3.
”At være pårørende under COVID-19 besøgsrestriktioner” – et pårørendeperspektiv på betydning af COVID-19’s indflydelse i forbindelse ambulante behandlinger og indlæggelser”
Kontaktpersoner: Helle Lønstrup Haslund Thomsen, RN, PhD, MSA, Klinik Anæstesi, Børn, Kredsløb og Kvinder (E-mail: hht@rn.dk) og Charlotte Brun Thorup, RN, PhD, Klinik Anæstesi, Børn, Kredsløb og Kvinder (E-mail: cbt@rn.dk)