Ph.d.-forsvar ved Amanda Agnes Østervig Buus

Mandag den 31. januar forsvarer sygeplejerske ved Ortopædkirurgisk Afdeling, Amanda Agnes Østervig Buus sin ph.d.-afhandling om undersøgelse og identificering af patienter med øget behov for støtte efter knæalloplastikoperation.

Amanda Agnes ØstervigDet accelererede patientforløb, også kaldet fast-track-program, er blevet en veletableret tilgang til behandling og pleje af patienter, der gennemgår en knæalloplastikoperation. Udgangspunktet i patientforløbet er, at den enkelte patient ser sig selv som en medansvarlig og aktiv samarbejdspartner i egen behandling og rehabilitering.

Information og støtte fra sundhedsprofessionelle er afgørende for, at patienterne har den nødvendige viden til at håndtere deres tilstand og opnå de bedst mulige postoperative resultater. Imidlertid beretter nogle patienter om vanskeligheder med at anvende den information, de har modtaget fra sundhedsprofessionelle på hospitalet, og de oplever problemer med at håndtere vedvarende smerte og/eller funktionsnedsættelse efter udskrivelsen. Der er derfor behov for tidlig identificering af de patienter, der får problemer med vedvarende smerte og funktionsnedsættelse for at kunne lave en differentiering i den information og støtte, der tilbydes patienterne.

Det overordnede formål med denne ph.d.-afhandling var at undersøge muligheden for at identificere patienter med øget behov for information og støtte til at håndtere smerte og funktion i det accelererede patientforløb. Fire studier blev gennemført med følgende formål:

  • At identificere og syntetisere den eksisterende viden om patienters oplevelse af præ- og postoperativ information fra sundhedsprofessionelle i forbindelse med knæalloplastikoperationer.
  • At identificere de bedste faktorer til at prædiktere patienter med øget behov for støtte efter knæartroplastikoperationer
  • At vurdere potentialet i at opdele den patientrapporterede Oxford Knee Score (OKS) i separate underskalaer til at prædiktere kliniske meningsfulde ændringer i smerte og funktion efter knæalloplastikoperationer.
  • At anvende traditionelle statistiske metoder og maskinindlæringsmetoder til at udvikle prædiktionsmodeller til at identificere patienter med øget behov for støtte til at håndtere smerter og funktionsnedsættelse efter knæalloplastikoperationer.

Afhandlingen præsenterer nye ideer og perspektiver til at forbedre patientforløbet i forbindelse med knæalloplastikoperationer. Anvendelse af prædiktionsmodeller ser ud til at kunne hjælpe sundhedsprofessionelle med tidligt at identificere de patienter, der får problemer med vedvarende smerte og funktionsnedsættelse efter operationen. Der bør imidlertid foretages yderligere undersøgelser for at validere prædiktionsmodellerne inden implementering i klinisk praksis.

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret afholdes mandag den 31. januar kl. 14.00 via Zoom: https://aaudk.zoom.us/j/68080681504 

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Professor Ole K. Hejlesen, Department of Health Science and Technology, Aalborg University, Denmark.
  • Associate Professor, Britt Laugesen, Clinical Nursing Research Unit, Aalborg University Hospital, Denmark & Department of Clinical Medicine, Aalborg University, Denmark.

Bedømmelsesudvalg

  • Professor Johannes J. Struijk, Department of Health Science and Technol-ogy, Aalborg University, Denmark (chair).
  • Professor Mariann Fossum, Department of Health and Nursing Science, Agder University, Norway.
  • Associate Professor Lucia Sacchi, Department of Electrical, Computer and Biomedical Engineering, University of Pavia, Italy.

Opdateret