Ph.d.-forsvar ved Christina Horsager Pedersen

Fredag den 11. december forsvarer læge Christina Horsager Pedersen fra Forskningsenhed for Børne- og Ungdomspsykiatri sin ph.d.-afhandling om sammenhængen mellem madafhængighed og psykisk lidelse.

Christina H PedersenMadafhængighed beskriver en afhængighed af primært højt forarbejdet mad, der har et stort indhold af kulhydrater og mættet fedt. Indtag af højt forarbejdede madvarer er stærkt belønnende, og kan have et afhængighedsskabende potentiale, som minder om det, der ses ved afhængighed af andre typer af misbrugsstoffer. Madafhængighed kan undersøges med det selvrapporterede spørgeskema Yale Food Addiction scale 2.0 (YFAS 2.0). 

Studier har fundet en klar sammenhæng mellem madafhængighed og overvægt. Overvægt er hyppigt forekommende blandt individer med psykisk lidelse, desuden er der en høj forekomst af afhængighedslidelser i denne gruppe. Derfor kunne madafhængighed potentielt udgøre et vigtigt bindeled mellem psykisk lidelse og overvægt. Det primære formål med dette ph.d.-projekt var derfor at undersøge udbredelsen af madafhængighed hos voksne og unge med psykisk lidelse. Et andet formål var at estimere udbredelsen af madafhængighed i den generelle befolkning.

Food Addiction Denmark (FADK) Projektet omfattede en større national webbaseret spørgeskemaundersøgelse, hvor i alt 5.000 voksne og 3.529 unge med en psykisk lidelse og 5.000 voksne og 3.750 unge fra den generelle befolkning blev tilfældigt udtrukket til at deltage. Data fra spørgeskemaundersøgelsen blev koblet med data fra de danske registre, hvilket muliggjorde omfattende bortfaldsanalyser.
Studierne viste, at madafhængighed er forholdsvist hyppigt i den generelle population af voksne i Danmark, men betydeligt mere udbredt i populationen med psykisk lidelse. Blandt unge i den generelle befolkning var der en forholdsvis lav forekomst af symptomer på madafhængighed, men resultaterne tyder på hyppigere forekomst hos unge med psykose- og affektive lidelser. 


Studierne i denne ph.d.-afhandling bekræftede således, at madafhængighed ofte forekommer samtidig med andre psykiske lidelser, hvilket potentielt kan føre til overvægt. Disse fund er vigtige for den fremtidige forskning inden for feltet, da de er med til at belyse nogle af de komplekse mekanismer, der potentielt ligger til grund for udviklingen af overvægt hos personer med psykisk lidelse. Denne viden kan potentielt bidrage til udvikling af nye strategier, som fremover kan sikre bedre forebyggelse og behandling af overvægt hos mennesker med psykisk lidelse.

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret finder sted fredag den 11. december. 2020 kl. 13.00. Grundet Covid-19 kan forsvaret følges online via Zoom. Tilmelding skal ske ved at sende en mail til c.elmer@rn.dk. 

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Hovedvejleder: Professor Marlene Briciet Lauritsen, MD, DMSc
    Aalborg Universitetshospital, Psykiatrien
    Klinisk Institut, Aalborg Universitet, 
    Aalborg, Danmark
  • Medvejleder: Professor Søren Dinesen Østergaard, MD, Ph.d.
    Afdeling for Depression og Angst,
    Aarhus Universitetshospital - Psykiatrien
    Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet,
    Aarhus, Danmark

Bedømmelsesudvalg

  • Formand for bedømmelseskomiteen,
    Professor Ulrik Schiøler Kesmodel, MD, Ph.d.
    Afdeling for Gynækologi og Obstetrik,
    Aalborg Universitetshospital
    Klinisk Institut, Aalborg Universitet, 
    Aalborg, Danmark

  • Professor Jens Meldgaard Bruun, MD, Ph.d. 
    Steno Diabetes Center Aarhus, Aarhus, Danmark
    Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, 
    Aarhus, Danmark

  • Professor Fernando Fernández-Aranda, Ph.d.
    Department of Psychiatry, 
    University Hospital of Bellvitge, Barcelona, Spain
    School of Medicine, University of Barcelona, Spain
 

Opdateret