Ph.d.-forsvar ved Boris Modrau

Fredag den 23. april forsvarer læge ved Neurologisk Afdeling, Boris Modrau sin ph.d.-afhandling, der undersøger stoffet Theophyllins neurobeskyttende virkning i forbindelse med akut iskæmisk slagtilfælde.

Konceptet med at bruge theophyllin som et neurobeskyttende middel hos patienter med slagtilfælde begyndte i 1940'erne. Theophyllin blev brugt til dette formål i vid udstrækning i 1960-70'erne, men dets anvendelse blev stoppet i begyndelsen af 1980'erne på grund af manglende beviser for dets kliniske effektivitet.

Formålet med denne afhandling har været at løse manglerne ved tidligere kliniske forsøg og evaluere den neurobeskyttende virkning af theophyllin hos patienter med akut iskæmisk slagtilfælde. Dette førte til Theophylline in Acute Ischemic Stroke (TEA-Stroke)-forsøget, et randomiseret kontrolleret forsøg til evaluering af sikkerheden og effektiviteten af theophyllin som supplement til trombolytisk behandling hos patienter med akut iskæmisk slagtilfælde. 

Forsøgsdesignet indeholder to delundersøgelser: den ene anvendte en maskinlæringsmetode til at vurdere den neurobeskyttende virkning af theophyllin på vækst af infarktvolumen, og den anden involverede en voxel-for-voxel-baseret evaluering af effekten af theophyllin på cerebral perfusion i penumbra og infarktkernen.

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret finder sted den 23. april kl. 13.00. På grund af Covid-19 foregår forsvaret online via zoom. Tilmelding via mail til inst.klinisk.phd@dcm.aau.dk. 

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Henrik Vorum, Clinical Professor, MD, Dr.Med.Sci., PhD Department of Clinical Medicine, Aalborg University, Aalborg University Hospital, Denmark
  • Grethe Andersen, Professor, MD, Dr.Med.Sci., PhD, Aarhus University Hospital, Denmark
  • Flemming Winther Bach, Professor, MD, Dr.Med.Sci., PhD, Aarhus University Hospital, Denmark

Bedømmelsesudvalg

  • Carsten Reidies Bjarkam (chairman), Clinical Professor MD, Dr.Med.Sci., Aalborg University, Denmark
  • Christina Rostrup Kruuse, Professor, MD, Dr.Med.Sci., PhD, Herlev/Gentofte Hospital, Denmark
  • Bo Norrving, Professor, MD, PhD, FESO, FAHA, Lund University, Sweden
 

Opdateret