Ph.d.-forsvar ved Vasiliki Panou

Torsdag den 13. juni forsvarer afdelingslæge Vasiliki Panou sin ph.d.-afhandling om risikofaktorer og biomarkører for den aggressive cancersygdom malignt mesoteliom.

Vasiliki PanouMalignt mesoteliom er en aggressiv cancersygdom, som er stærkt forbundet med asbest eksponering. Både erhvervsmæssig og ikke-erhvervsmæssig eksponering af asbest kan forårsage malignt mesoteliom, men mesoteliom som følge af ikke-erhvervsmæssig asbesteksponering er underrapporteret. Der er mistanke om, at germline mutationer er involveret i malignt mesotelioms genese, men deres spektrum og forekomst er ukendte. Region Nordjylland i Danmark har en ekstraordinær høj forekomst af malignt mesoteliom som følge af to store asbestindustrier, der lå centralt i Aalborg og beskæfti-gede over 25.000 medarbejdere i mere end seks årtier. 

Denne afhandling er baseret på tre studier, som undersøger risikofaktorer for malignt mesoteliom, især ikke-erhvervsmæssig asbesteksponering og gene-tisk disposition. Desuden skitseres de vigtigste nuværende og fremtidige biomarkører for malignt mesoteliom. 

Det første studie opsummerer de etablerede og mest lovende fremtidige bi-omarkører i diagnosen og prognosen samt prædiktion af behandlingseffekt. 

Det andet studie viser, at ikke-erhvervsmæssig asbest eksponering har haft stor indflydelse på udvikling af malignt mesoteliom blandt nordjyske mænd og kvinder, da det er hovedårsagen til mesoteliom for kvinder og det er impliceret i mesoteliom patogenesen for flertallet af mænd. Studiet identificerer også et "hotspot ", hvor befolkningen har større risiko for malignt mesoteliom. Desuden viser studiet, at mandlige og kvindelige patienter har forskellige eksponeringsprofiler for asbest.

Det tredje studie beskriver 13 gener med arvelige mutationer hos patienter med malignt mesoteliom. Seks af disse gener er overrepræsenteret i en malignt mesoteliom- versus en ikke-kræft-population. Desuden identificeres kli-niske faktorer, der kan forudsige en arvelig mutation. Endelig afslører studiet, at de fleste muterede gener er involveret i DNA reparation, den homologe rekombinations-signalvej. 

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret finder sted torsdag den 13. juni 2019 kl. 13.00 i auditoriet, Forskningens Hus, Aalborg Universitetshospital. Efterfølgende vil der være reception. Alle er velkomne.

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Associate Professor Oluf Dimitri Røe (hovedvejleder)
    Onkologisk afdeling, Klinisk Institut, Aalborg Universitetshospital, Danmark
  • Associate Professor Ulla Møller Weinreich 
    Lungemedicinsk afdeling, Klinisk Institut, Aalborg Universitetshospital, Danmark
  • Professor Martin Bøgsted 
    Hæmatologisk afdeling, Klinisk Institut, Aalborg Universitetshospital, Danmark
  • Professor Ursula Falkmer 
    Onkologisk afdeling, Klinisk Institut, Aalborg Universitetshospital, Danmark

Bedømmelsesudvalg

  • Lektor Anne Estrup Olesen (formand) 
    Klinisk Institut, Aalborg Universitet og Klinisk Farmakologisk Enhed, Aalborg Uni-versitetshospital, Danmark
  • Professor Torben Riis Rasmussen 
    Lungemedicinsk afdeling, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitetshospital, Danmark
  • Professor Bjørn Hilt 
    Institut for samfundsmedicin og sygepleje, Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet
    Arbejdsmedicinsk afdeling, St. Olavs Universitetshospital, Norge

Opdateret