Steno Diabetes Center Nordjylland sendte seks mand afsted til Folkemødet 2019 på Bornholm for at følge med i debatter om diabetes og sundhedsvæsenet, opspore nye samarbejder og fortælle andre til Folkemødet, hvad vi i SDCN brænder for.
Du får i denne artikel en beretning fra tre begivenheder på Folkemødet, hvor diabetes var sat på dagsordenen:
1) At være ung med diabetes
2) Håndboldfitness med Diabetesforeningen
3) Diabetes Topmøde 2019
1) At være ung med diabetes
Centerdirektør Poul Erik Ormstrup Jakobsen og et par kollegaer fra SDCN besøgte fredag formiddag Diabetesforeningens popup stand til Folkemødet, hvor en gruppe unge mennesker stod klar til at dele deres hverdag med type 1 diabetes og udfordre folk på fordomme om diabetes.
På standen havde Diabetesforeningen hængt to glaskrukker op med i alt 1884 brugte insulinnåle. Dette svarer til det antal nåle en gennemsnits type 1’er bruger på et år. Som de unge fortæller er diabetes en usynlig sygdom, men tung at bære. Man må jo altid have sine præparater med, lige meget, hvor man er.
På standen uddelte Diabetesforeningen endvidere et orange armbånd, som de unge kan bruge og afhente på festivaler.
På en festival får mange typisk ikke ordentlig mad, søvn og drikke - og her er diabetikere ekstra udsatte. Hvis en diabetiker, får det dårligt, kan samaritter nu hurtigt se på armbåndet, at deres vanklen muligvis skyldes deres blodsukker.
Armbåndet givet samtidigt de unge mulighed for at finde andre festivalgængere med diabetes og generelt være mere åbne om deres sygdom og hermed kunne bryde andres fordomme.
2) Håndboldfitness med Diabetesforeningen
Senere om fredagen havde Dansk Håndboldforbund og Diabetesforeningen inviteret Hanne Ravn Larsen og Christian Mehlsen fra SDCN til at deltage i en omgang håndboldfitness på Folkemødet bl.a. sammen med de tidligere landsholdspillere Rikke Hørlykke og Rikke Nielsen.
Håndboldfitness er et motionstilbud, der er udviklet til at få flere danskere - heriblandt voksne med kronisk sygdom - til at få rørt sig i hverdagen på en sjov og hyggelig måde. Fysisk aktivitet er vigtig for at forebygge type 2-diabetes men også for at undgå følgesygdomme, hvis man allerede har diabetes. Derfor er Diabetesforeningen gået ind i projektet.
Håndboldfitness spilles med en blød bold, på en lille bane – uden så mange regler og uden den hårde fysiske kontakt, der er i håndbold. Og det er faktisk ret sjovt!
Kampen endte med sejr til det grønne hold - men som det er målet med håndboldfitness, gik begge hold derfra med sved på panden og smil på læben.
Ønsker du selv at prøve kræfter med håndboldfitness, kan du her finde en klub i nærheden af dig her.

3) Diabetes Topmøde 2019
Om lørdagen blev Folkemødets årlige Diabetes Topmøde afholdt, hvor repræsentanter for KL, PLO, Diabetesforeningen, Steno Diabetes Centre og Regionerne mødtes til debat. Fokus på topmødet var at følge op den nationale handleplan for diabetes og debattere, hvordan der skabes et mere sammenhængende forløb på tværs af sektorer.
Som det fortælles til mødet, har det haft en positiv betydning, at alle praktiserende læger nu har mulighed for at ringe ind til speciallæger på hospitalerne for at spørge til råds om den rette diabetesbehandling. Det samme gør sig gældende i kommunerne, hvor sundhedspersonale har mulighed for at tage billeder af sår og sende dem til specialister på hospitalerne.
I debatten var der bred enighed om, at der er brug for mere tværsektorielt samarbejde. Især for at kunne løfte behandlingen af socialt udsatte patienter, der typisk er dårligst reguleret. En metode til dette er at sektorne bliver bedre til at dele data. Tilsvarende må man opbygge flere klynger mellem fagpersoner fra kommuner, sygehus etc.
Som det fremhæves, er det afgørende, at sundhedsvæsenet minder sig selv om, at det er borgeren og ikke diagnosen, der skal sættes i centrum. Derfor må man blive bedre til at involvere brugere og udvikle projekter på tværs, der skaber en reel impact for patienten.
.ashx?la=da)