Udvalgte nyheder fra klinisk forskning


 

10. oktober 2019  |  Forskningsnyt

 

 

Ny algoritme kan få betydning for nattesøvn 

Morten Hasselstrøm Jensen fra Steno Diabetes Center Nordjylland har i et klinisk forskningsforsøg udviklet en algoritme, der måske i fremtiden kan få betydning for nattesøvnen hos mennesker med diabetes.

 

 • Læs mere

  Morten Hasselstrøm Jensen præsenterede på ADA Konferencen i Madrid ny forskning i form af en algoritme, der måske i fremtiden kan få betydning for nattesøvnen hos mennesker med diabetes.

  Algoritmen er udviklet i et klinisk forsøg med 472 patienter. Som det kliniske forsøg viste fik patienterne lavt blodsukker i ni procent af alle nætterne. Det var imidlertid muligt ved sengetid at forudsige de lave blodsukre med en sensitivitet på 70 procent og en specificitet på 80 procent. Algoritmen viste derfor stor forudseenhed.

  At udvikle lavt blodsukker under nattesøvnen, kan i værste fald have dødelig udfald, men er under alle omstændigheder belastende for både patienter og pårørende. Der findes i dag apparater, der alarmerer den sovende patient, hvis blodsukkeret begynder at falde.

  Desværre har apparaterne vist sig ofte ikke at være særligt præcise. Det betyder, at patienter unødigt forstyrres i deres søvn, men også at nogen helt stopper med at reagere på alarmen.

  Som Morten Hasselstrøm Jensen viser, er der store muligheder for at nytænke den gældende praksis ved at bruge algoritmer og big data.

   


  Læs mere hos Danish Diabetes Academy:
  https://www.danishdiabetesacademy.dk/news/new-algorithm-warns-about-low-blood-sugar-during-night


   

 

20. september 2019  |  Forskningsnyt

 

 

Færre amputationer blandt diabetespatienter

Professor Niels Ejskjær var sammen med kollegaer fra SDCN taget til Barcelona for at præsentere glædeligt nyt til det årlige EASD-(European Association for the Study of Diabetes)-møde.
 • Læs mere

  Dagens Medicin fangende professor Niels Ejskjær fra SDCN til det årlige EASD-møde. Niels er til EASD for at præsentere en undersøgelse foretaget af læge og ph.d.-studerende Johan Røikjer fra SDCN.

  Som Niels fortæller til Dagens Medicin viser Johan Røikjer en glædelig tendens i sin undersøgelse, hvor stadig færre diabetespatienter får foretaget en amputation. Tilsvarende er operationen i dag ved amputation mindre omfattende end tidligere, hvilket gavner amputerede diabetespatienter.

  På EASD har Niels desuden selskab af Mette Braad (uddannelseskoordinator), Charlotte Albeck (stabschef), Hanne Ravn Larsen, (afsnitsleder), Tina Heide (digitaliseringsansvarlig) og Poul Erik Ormstrup Jakobsen (centerdirektør).

  De har alle taget turen fra Aalborg til Barcelona for at opbygge nye netværk uden for Danmark og opspore ny forskning og nye metoder og teknologier på diabetesområdet, så de kan bevare fingeren på pulsen ift. behandling og forebyggelse af senkomplikationer.


  Gå til artikel: https://dagensmedicin.dk/faerre-diabetespatienter-har-behov-for-amputation/

 

16. september 2019  |  Forskningsnyt

 

 

FIDELIO: Hvordan påvirker diabetes knoglerne?

SDCN's forskningsenhed er sammen med en række europæiske partnere blevet tildelt et tilskud på € 3,8 mio. fra HORIZON 2020's Marie Skłodowska-Curie Actions til at udvikle EU-projektet FIDELIO..
 • Læs mere

  Hvad er FIDELIO?

  FIDELIO er et nyt ITN (Innovative Training Network), hvor ph.d.-studerende skal undersøge forbindelserne mellem diabetes og knoglerne ved at samle viden og data på tværs af de europæiske partnere.

  Ligesom diabetes kan have negative virkninger på kroppens organsystemer, fx øjne, fødder og hjerte, påvirker diabetes også knoglerne – og hos patienter er der observeret en øget risiko for knoglebrud og nedsat opheling af brud.

  Men hvordan præcist beskadiger type 1 og type 2 diabetes skelettet? Hvilken rolle spiller inflammatoriske processer? Hvordan kan brud forhindres? Dette er nogle af de spørgsmål, som forskning i FIDELIO vil sigte mod at besvare.

  Som Peter Vestergaard, forskningsansvarlig i SDCN, fortæller, er FIDELIO et unikt og innovativt netværk, som han glæder sig til at være en del af:

  "Det giver os adgang til at netværke med nogle af de førende på området og giver os adgang til cutting edge teknologi og viden. Dette vil gavne os som forskningsenhed, og vil ikke mindst have store implikationer for at kunne forstå knoglernes mekanismer hos diabetespatienter".