Alle patienter, der er indlagt mere end 48 timer, skal have tildelt en sundhedsfaglig kontaktperson.
Indlagte patienter med særlige behov skal have tildelt en sundhedsfaglig kontaktperson indenfor 24 timer efter indlæggelsen.
Alle ambulante patienter med to eller flere besøg i ambulatorium, skal have tildelt en sundhedsfaglig kontaktperson.
Med særlige behov menes patienter, som har en eller flere kroniske lidelser:
- Cancer
- Mistanke om cancer
- Hjerteinsufficiens/hjertesvigt
- Kronisk obstruktiv lungelidelse/KOL
- Type 2-diabetes
En kontaktperson er en hospitalsansat sundhedsfaglig person (sygeplejerske, læge, terapeut, eller social- og sundhedsassistent), som er tilknyttet den enkelte patient.
Det, at man som patient eller pårørende altid ved, hvem man skal rette henvendelse til, hvis man har spørgsmål til behandlingen, er med til at give ekstra tryghed og en oplevelse af sammenhæng og overblik over sin egen situation.
Kontaktpersonens opgaver
Kontaktpersonerne har et særligt ansvar for, at patientens behandlingsforløb bliver så hensigtsmæssigt som muligt, herunder:
- Information til patient og pårørende
- Helhed og kontinuitet i patientforløbet
- En god overgang til eventuelle andre afdelinger/sygehuse
- En god udskrivelse
Kontaktpersonens funktion ophører, når patienten er færdigbehandlet på hospitalet. Herefter henvises patienten i stedet til egen læge, med mindre patienten har modtaget anden besked fra udskrivende afdeling.
Udlevering af kontaktpersonkort
- Kontaktkortet udleveres til patienten i løbet af det første eller andet indlæggelsesdøgn eller ved første ambulatoriebesøg, hvis patienten skal ses igen.
- Kortet kan udleveres til en pårørende, hvis personalet vurderer, at patienten ikke er i stand til at modtage eller forstå kortet.
- Efterladte pårørende skal ligeledes have udleveret et kontaktkort, så de ved, hvem de kan henvende sig til, hvis de efterfølgende har spørgsmål.
Informationen om den sundhedsfaglige kontaktperson skal dokumenteres i patientens journal.