Bliv klogere på diabetesområdet

 

På Steno News kan du finde nyheder, artikler, videoer og opslag fra Steno Diabetes Center Nordjylland.

Læs om alt fra diabetesbehandling, klinisk forskning, digital sundhed til vores kurser/arrangementer. Følg også med i SDCN's brugerråd og vores tværsektorielle samarbejdsindsatser.


Seneste nyt fra SDCN

 

10. oktober 2019  |  Forskningsnyt

 

 

Ny algoritme kan få betydning for nattesøvn 

Morten Hasselstrøm Jensen fra Steno Diabetes Center Nordjylland har i et klinisk forskningsforsøg udviklet en algoritme, der måske i fremtiden kan få betydning for nattesøvnen hos mennesker med diabetes.

 

 • Læs mere

  Morten Hasselstrøm Jensen præsenterede på ADA Konferencen i Madrid ny forskning i form af en algoritme, der måske i fremtiden kan få betydning for nattesøvnen hos mennesker med diabetes.

  Algoritmen er udviklet i et klinisk forsøg med 472 patienter. Som det kliniske forsøg viste fik patienterne lavt blodsukker i ni procent af alle nætterne. Det var imidlertid muligt ved sengetid at forudsige de lave blodsukre med en sensitivitet på 70 procent og en specificitet på 80 procent. Algoritmen viste derfor stor forudseenhed.

  At udvikle lavt blodsukker under nattesøvnen, kan i værste fald have dødelig udfald, men er under alle omstændigheder belastende for både patienter og pårørende. Der findes i dag apparater, der alarmerer den sovende patient, hvis blodsukkeret begynder at falde.

  Desværre har apparaterne vist sig ofte ikke at være særligt præcise. Det betyder, at patienter unødigt forstyrres i deres søvn, men også at nogen helt stopper med at reagere på alarmen.

  Som Morten Hasselstrøm Jensen viser, er der store muligheder for at nytænke den gældende praksis ved at bruge algoritmer og big data.

   


  Læs mere hos Danish Diabetes Academy:
  https://www.danishdiabetesacademy.dk/news/new-algorithm-warns-about-low-blood-sugar-during-night


   

 

1. oktober 2019  |  Digital Sundhed

 


Solution Camp 2019

38 studerende fra Aalborg Universitet mødte fredag op i Medicinerhuset for at deltage i SDCN's Solution Camp 2019. Her kæmpede de om at udvikle den bedste digitale idé målrettet børn og unge med diabetes.
 • Læs mere

  Steno Diabetes Center Nordjylland arbejder målrettet med at omlægge relevante fysiske kontroller til video i det omfang, at det giver værdi for patienten. Som et led i denne indsats er det nu muligt for patienter at have videokonsultation med en behandler uafhængig af lokation.

  Videokonsultation anvendes som et alternativ til fremmøde ved konsultationer, hvor der ikke er behov for en fysisk undersøgelse. Dog skal patienterne altid visiteres til videokonsultation af deres behandler.

  Ifølge projektleder Pernille Mejer Højholt er tilbagemeldingerne fra patienterne positive. ”Flere er glade for, at de sparer timer på landevejen, men vi oplever også efterspørgsel fra patienter, som arbejder og bor tæt på ambulatoriet i Aalborg. Med videokonsultation kan de kalde op fra arbejdspladsen og behøver ikke at tage fri’’. 


  Læs folder om videobesøg

   

 

25. september 2019  |   Brugerrådet

 

 

Mød Kim Petersen

Kim har diabetes type 2, hvilket han fik konstateret i 2011. Han håber nu som medlem af brugerrådet, at kunne hjælpe andre diabetikere med livsstilforandringer og være med til at skabe en stemme for patienter i et ellers lukket sygehusvæsen.
 • Læs mere

  Kan du fortælle om din historie med diabetes?

  Jeg var bloddonor, og i 2011 kunne de på bloddonercentret pludselig se, at der var noget som ikke skulle være der. Jeg fik derefter konstateret diabetes type 2.

  I starten tog jeg ikke ikke sygdommen særligt seriøst. Jeg spiste, hvad jeg har lyst til. Kage og sodavand. Og levede et normalt liv. Da jeg skiftede job for to år siden, og gik fra et job, hvor jeg kørte rundt til at blive mere stillesiddende, begyndte min læge at være efter mig. Jeg meldte mig herefter efter ind i et motionscenter og har droppet sodavand for at drikke vand.  Efter nu, at havde givet den hele armen, er mit blodsukker kommet ned på niveau, og jeg har tabt sig 7-8 kg og har mere energi.

   

  Hvorfor har du meldt dig til brugerrådet?

  Jeg ønsker at fortælle andre om, at selvom man er syg, kan man leve en normal tilværelse. Man kan ændre på situationen, hvis man vil. At gøre nogle små ændringer, kan have stor indflydelse.

   

  Hvilke muligheder ser du ved brugerrådet?                   

  Det er svært at sige. Som privat person, føler man sig op mod et sygehussystem, der har svært ved at tage imod inputs fra sådan et råd. Det må vi håbe, at vi kan lave om.  Og ja når centret opretter et brugerråd, må de netop have en idé om, at patienter og pårørende skulle råbe nogle vigtige personer op.

 

17. september 2019  |  Digital Sundhed

 


Det interaktive bord

At lære at mestre sin sygdom er vigtigt. Derfor tester vi i Steno Diabetes Center Nordjylland et interaktivt bord som nyt dialogværktøj for sygeplejersker.
 • Læs mere

  Det interaktive kan anvendes/tænkes ind i mange steder i både Endokrinologisk Dagafsnit (DA) & i Ambulatoriet til at understøtte de forskellige sygepleje-vejledningerne, som ligger her. 

  I første omgang testes det interaktive bord i ambulante opstartsforløb SDCN for patienter med nyopdaget type 1 diabetes.

  Sygeplejersken er her den gennemgående person & også den, som patienten møder for første gang, når de har deres første fremmøde i DA. 

  Sygeplejersken gennemgår: Hvad er diabetes? Hun oplærer patienten i at tage insulin med rette injektionsteknik samt udregner insulin-dosis. 

  Til denne undervisning/vejledning vil det interaktive bord blive anvendt til visuelt at vise, hvad der sker rent anatomisk/fysiologisk i kroppen, når man har en kronisk sygdom som diabetes. 

  Desuden gennemgås emner omkring blodsukker, hyper- samt hypoglykæmi, motion, alkohol, fest, sygdom, det at leve med en kronisk sygdom, psykisk påvirkning m.m. i fht. diabetes. 

  Her vil bl.a. Diabetesforeningens materiale/Videnscenter for diabetes m.m. kunne vises på det interaktive bord. 

  Disse patienter lærer hurtigt at tælle kulhydrater & bruge ”My Sugr” App. som man også vil kunne vise via det interaktive bord. 

   

   


  Hør mere om det interaktive bord, kontakt projektleder Ulrik Appel på u.appel@rn.dk.

 

20. september 2019  |  Forskningsnyt

 

 

Færre amputationer blandt diabetespatienter

Professor Niels Ejskjær var sammen med kollegaer fra SDCN taget til Barcelona for at præsentere glædeligt nyt til det årlige EASD-(European Association for the Study of Diabetes)-møde.
 • Læs mere

  Dagens Medicin fangende professor Niels Ejskjær fra SDCN til det årlige EASD-møde. Niels er til EASD for at præsentere en undersøgelse foretaget af læge og ph.d.-studerende Johan Røikjer fra SDCN.

  Som Niels fortæller til Dagens Medicin viser Johan Røikjer en glædelig tendens i sin undersøgelse, hvor stadig færre diabetespatienter får foretaget en amputation. Tilsvarende er operationen i dag ved amputation mindre omfattende end tidligere, hvilket gavner amputerede diabetespatienter.

  På EASD har Niels desuden selskab af Mette Braad (uddannelseskoordinator), Charlotte Albeck (stabschef), Hanne Ravn Larsen, (afsnitsleder), Tina Heide (digitaliseringsansvarlig) og Poul Erik Ormstrup Jakobsen (centerdirektør).

  De har alle taget turen fra Aalborg til Barcelona for at opbygge nye netværk uden for Danmark og opspore ny forskning og nye metoder og teknologier på diabetesområdet, så de kan bevare fingeren på pulsen ift. behandling og forebyggelse af senkomplikationer.


  Gå til artikel: https://dagensmedicin.dk/faerre-diabetespatienter-har-behov-for-amputation/

 

 

 

 

Få Steno News i din newsfeed

 

Følg Steno Diabetes Center Nordjylland på LinkedIn, hvor vi udgiver de seneste nyheder, artikler og videoer om vores aktiviteter og projekter på diabetesområdet.  

Følg os på LinkedIn