Når et menneske dør på hospitalet, vil vi bede dig som pårørende om at tage stilling til, om vi må obducere afdøde, og om vi må udtage væv fra afdødes hornhinder, som kan doneres til andre patienter. Det kan være svære emner at tale om og tage stilling til, men det er vigtigt, at du gør det.
Vi vil derfor bede dig om at læse denne information igennem og derefter tale med lægen eller sygeplejersken, så du får de svar, du har behov for.
Overvej donation og obduktion
Hornhindedonation
I dag er der mangel på hornhindevæv. Det betyder, at mennesker med kraftige øjensmerter eller blindhed står på venteliste til en ny hornhinde, som kan lindre deres lidelse. Får de en ny hornhinde, kan de komme til at se igen og dermed få større livskvalitet.
Næsten alle afdøde kan være hornhindedonorer.
Derfor vil vi også spørge dig, om du vil give tilladelse til, at vi udtager hornhindevæv fra afdøde. Hornhindevæv udtages 1-2 dage efter dødens indtræden.
Det er specialuddannet personale fra Patologiafdelingen, som udtager hornhindevævet. De tager kun præcis den mængde væv, der er behov for til at skabe en god og brugbar hornhinde til modtageren. Efter udtagelsen lukkes øjenlågene på afdøde, og alt ser ud som før.
Obduktion
Nogle gange spørger vi, om vi må have lov til at obducere afdøde. En obduktion er en undersøgelse, som giver os viden om sygdom og dødsårsag, og om hvordan vi bliver bedre til at behandle sygdomme. Ved en obduktion kan vi også finde frem til arvelige sygdomme, som kan være væsentlige at kende til for de pårørende.
Når du har truffet dit valg
Fortæl lægen eller sygeplejersken, når du har truffet dit valg. Hvis du vælger at give os tilladelse til at obducere og/eller udtage væv fra afdøde, bliver dit tilsagn indført i journalen, og du skal ikke foretage dig yderligere.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at spørge personalet på den afdeling, som du er tilknyttet. Det er vigtigt, at du er tryg ved det valg, du træffer.
Vil du vide mere om obduktion og donation af organer, kan du eventuelt læse på patienthåndbogen.dk. Søg på: ’obduktion’.