Fakta om kunstigt hofteled

Ortopædkirurgisk Afdeling, Farsø opererer mere end 400 hoftepatienter årligt. Vi er dermed en af landets største afdelinger indenfor dette fagspeciale.

Operation, pleje og optræning udføres af specialister med en stor faglig ekspertise inden for området.

Der foregår en høj forsknings- og kvalitetsudvikling i afdelingen, som har sit eget forskningsteam.

Man får hyppigst indsat et kunstigt hofteled, fordi brusken i hoften er slidt ned. Der kan også være slid på knoglerne. Denne nedslidning medfører smerter. Den vigtigste grund til at indsætte en hofteprotese er at fjerne smerterne. For at blive opereret er det sædvanligvis et krav, at smerterne er til stede hele tiden eller begrænser din gang, førlighed eller din bevægelighed.
Det er vigtigt, at du inden operationen har forsøgt behandling med smertestillende medicin eller gigtmedicin - uden at dette har virket tilstrækkeligt.

Et kunstigt hofteled (hofteprotese) består af to dele:

  • En del som erstatter hofteskålen
  • En del som erstatter lårbensknoglen

Protesedelen i hofteskålen er ucementeret. Den består af en ydre metalskal, som er ru på den side, der vender ind mod knoglen, således at knoglen kan vokse ind i metaloverfladen. Inden i metaldelen sættes en plastikdel (polyethylen), som danner sliddelen i hofteskålen. Lårbensdelen er fremstillet af titanium og sættes fast ned i marvhulen på lårbenet.

For den ucementerede protese gælder, at den kiles fast i knoglen, og øverst har en ru overflade, som knoglen kan vokse ind i og hermed gøre protesen stabil.
Den cementerede protese er glat og fastgøres med knoglecement, der binder som en slags lim og er med til at fordele belastningen på protesen. De ucementerede proteser indsættes primært hos yngre patienter med stærke knogler, hvorimod cementen er nødvendig til lidt ældre patienter eller til patienter, som har lidt svagere knogler. Knoglecementen, som vi bruger, er af et fabrikat, som har været brugt i mere end 30 år uden problemer.